25 år av Svalnäsdagen firades med cirkus

Joel Janlöv och Axel Hedfors vid sockervadd och popcornkiosken.
Joel Janlöv och Axel Hedfors vid sockervadd och popcornkiosken.
Clownuppträdande på Svalnäsdagen.
Clownuppträdande på Svalnäsdagen.
Svalnässkolan i Djursholm arrangerar årligen Svalnäsdagen, i år var det 25-års jubileum och eleverna i tvåan ordnade cirkus för över 100 personer.

När Svalnässkolan i Djursholm den 1 juni firade den årliga Svalnäsdagen var det för 25:e gången i ordningen. Då slog skolan på stort och ordnade cirkus med alla dess ingredienser. Dagen invigdes av kommunstyrelsens ordförande, Olle Reichenberg. Traditionsenligt stod skolans andraklassare för arrangemanget och klassföreståndaren Annsofie Warringer har haft fullt upp med förberedelserna.

– Det har varit en hel del arbete både för föräldragruppen och eleverna i årskurs två. Föräldrarna har verkligen ansträngt sig och barnen har jobbat stenhårt med att få ihop programmet. Men den största vinsten är för mig och allt gott som denna dag skapar för gemenskapen i klassen, säger Annsofie Warringer.

Guldkant på vardagen

Inför Svalnäsdagen sattes posters upp och informationsblad delas ut. Alla var välkomna och även om de flesta närvarande var skolans elever med deras föräldrar och syskon så kom mycket folk. Vinstpengarna kommer att gå till att sätta guldkant på vardagen.

– Pengarna vi får in kommer att gå till alla eleverna och till något extra utanför den ordinarie skoldagen. Det har varit ett värdefullt arbete och eleverna är stolta och nöjda. I tvåan ställde alla eleverna upp och hjälpte till och då har vi ändå några som elever som inte gått i klassen särskilt länge, säger Annsofie Warringer.

Hel cirkusföreställning

I cirkusprogrammet bjöds publiken på både sång och dans men även clowner, akrobatik och djurnummer genomfördes. Femkamp, sockervadd och ansiktsmålning erbjöds också för att roa besökarna.

– Vi hade ett väldigt bra program i år. Jag har googlat på andra skolors cirkusframträdanden och utan att skryta kan jag säga att vi står högt i konkurrensen, säger Annsofie Warringer.

”Det skapar en trygghet i klassen”

Flera saker i både förberedelser och genomförande kunde göras under skoltid då det ingår i värdegrundsarbetet och får således plats i skolschemat.

– Det finns plats för ett sådant här genomförande i schemat. Värdegrundsövningarna är väldigt bra och gynnar klimatet i klassen. Dessutom får barnen lära sig att samarbeta och lösa problem på egen hand. Vi kan dra nytta av det även nästa år. Det skapar en trygghet i klassen, säger Annsofie Warringer.