ANNONS

Svalnat intresse för Aga-bostäder

Bara var femte lägenhet i Dalénums nya projekt Ekparken är bokad, trots att lägenheterna legat ute sedan i somras.

Byggbolaget JM tror att det är den finansiella oron som får köparna att tveka.
ANNONS

– Folk oroar sig för hur det ska gå vid försäljningen av deras nuvarande bostäder, säger Olof Pettersson Herold, som är projektledare på JM.

För två år sedan köade 2 000 personer för att köpa lägenhet i Dalénum. Den första etappens lägenheter – Strandparken – bokades enbart av personer som stod i JM’s ”vipkö”. Nu, drygt fem månader efter att man släppte den andra etappen – Ekparken – är nästan 80 procent av de 77 bostäderna obokade.

– Även i Dalénum har vi märkt av det som sker i Europa, med bland annat Greklandskrisen, säger Olof Pettersson Herold.

Han visar runt bland de fyra hus som snart är klara för inflyttning. De är fortfarande invirade i plast, men i maj är det dags för inflyttning. I de husen är nästan alla lägenheter sålda. Alldeles intill lägger byggjobbarna tätskiktsmattor i den grop som 2013 ska ha blivit Ekparken.

– Vi har ju i dag drygt 20 procent bokat och det räcker för att vi ska börja bygga, säger Olof Pettersson Herold.

Han oroar sig inte så mycket för konjunkturen.

– Vi ska hålla på här i området i tio år, så vi har räknat med att konjunkturer går upp och ner. Men det är klart vi önskar att omvärlden såg annorlunda ut, att det var lite mer fart, säger han.

Tidigare har det hänt att JM valt att göra hyresrätter av lägenheter som var tänkta som bostadsrätter i tider av lågkonjunktur. Men för Dalénums del är det inte aktuellt att ändra några planer. Dessutom är nästa planerade projekt just 140 hyresrätter som ska byggas i området.

Olof Pettersson Herold tycker också att man har fått signaler om att intresset börjat öka igen.

ANNONS

– Vi hade en visning i mellandagarna och då kom det 120 personer. Och över lag är det ett stort intresse för Dalénum. Många känner till projektet och följer det, säger han.

Även de lägenheter som nyproducerats på Agavägen av Skandiamäklarna har gått lite trögare att sälja.

– Vi har sålt en tredjedel av lägenheterna ungefär. Självklart önskar man alltid att man ska sälja mer. Men nu har vi i alla fall en visningslägenhet vilket innebär att det är lättare för kunderna att få en bild av bostaden, säger Susann Jungstedt på Skandiamäklarna.

Lägenheterna i Larsberg har inte lika lång tid till inflyttningsdatum som de i Dalénum, men i vissa av dem är det inte inflyttning förrän i september.

– Att sälja och köpa i samma marknad är ju enklare än om du ska sälja om några månader. Det skapar ibland en oro, säger hon.

Arbetsgivar- och branschorganisationen Sveriges Byggindustrier ändrade nyligen sina konjunkturprognoser för 2012 och tror på en minskning av antalet nybyggda bostäder till 21 000 i år. Och det är kopplat till konjunkturoron. Men redan 2013 efter tror de på en uppgång till 23 000 bostäder.

Enligt Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor på Sveriges Byggindustrier är nybyggnation känsligt vid en konjunkturnedgång.

– Osäkerheten inför om man kommer att ha arbete påverkar köpviljan och även förändringar på boräntemarknaden. Det är lättare att köpa när det är låga räntor, säger han.

Förra året påbörjades drygt 23 700 bostäder i landet. Det är inte tillräckligt, enligt honom.

– Vi skulle snarare behöva bygga runt 40 000 bostäder per år för att fylla det behov som finns. Hindren för ett ökat bostadsbyggande är avsaknad av en friare hyressättning, otillräckliga investeringar i infrastruktur och en långdragen plan- och bygglovsprocess, säger han.

Byggbolaget JM:s projektledare Olof Pettersson Herold visar den första byggetappen, där det blir inflyttning i maj. Nästa etapp ska vara färdigbyggd nästa år.

Fakta

1 000 bostäder

I Dalénum ska det byggas cirka 1 000 bostäder till 2020.

Kvarteret Strandparken med 60 lägenheter är snart klart och där är det inflyttning i maj.

Just nu byggs nästa etapp – Ekparken. Där blir det 77 lägenheter.

Det som byggs därefter kommer troligen att bli 140 hyresrätter.