Svalt intresse för ”nattis”

Från och med januari kommer Järfälla att erbjuda barnomsorg på kvällar, nätter och helger.
Från och med januari kommer Järfälla att erbjuda barnomsorg på kvällar, nätter och helger.
Från den 1 oktober har föräldrar kunnat söka barnomsorg på kvällar, nätter och helger. Men hittills har kommunen bara fått in en ansökan.

Från och med den 1 januari 2016 kommer Järfälla kommun att erbjuda barnomsorg på obekväm tid, det vill säga kvällar, nätter och helger.

– Ingen ska behöva tacka nej till ett jobberbjudande för att det saknas barnomsorg. Framtidens arbetsmarknad kräver en mer flexibel och modern samhällsservice. Därför känns det väldigt bra att även Järfälla kommer att kunna erbjuda barnomsorg på kvällar och nätter, sa Eva Ullberg (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden, när förslaget presenterades.

Hittills har kommunen dock bara mottagit en ansökan.

– Och den ansökan är dock inte fullständig, men det är den enda vi har fått in än så länge, säger Solveig Wennmark, administrativ chef på barn- och ungdomsförvaltningen.

Men oavsett om man inte får in några fler ansökningar än en så kommer omsorgen att erbjudas.

– Det finns ett antal kriterier som måste uppfyllas för att man ska ha rätt att ansöka, men så länge de kraven uppfylls så kommer vi att ordna med en omsorg som passar vårdnadshavarna – blir det bara ett barn så blir det bara ett, säger Solveig Wennmark.

Omsorgen på obekväm tid kommer införas som en försöksverksamhet under 2016. När året är slut är tanken att försöket ska utvärderas. Arbetet är planerat att utföras av personal som redan jobbar inom barnomsorgen.

– Beroende på hur många barn det blir kommer vi få se över hur vi förlägger arbetet. Det kan bli så att man samarbetar mellan olika kommundelar.

I dag har Järfällas förskolor och fritidshem öppet på vardagar, elva timmar per dag.