Svampskogens tid är här

”Kanske lite som en kantarell”. Så tror Linn Birgertz att de svarta trumpetsvampar som hon rensar kommer att smaka. Bredvid henne sitter  Matilda Sjöblom och rensar ett lass med trattkantareller som klassen har plockat.
”Kanske lite som en kantarell”. Så tror Linn Birgertz att de svarta trumpetsvampar som hon rensar kommer att smaka. Bredvid henne sitter Matilda Sjöblom och rensar ett lass med trattkantareller som klassen har plockat.
Svamparna delas in i kategorier efter lukt och storlek.
Svamparna delas in i kategorier efter lukt och storlek.
Ella Lindberg letar fakta om en svamp som hon har plockat.
Ella Lindberg letar fakta om en svamp som hon har plockat.
Sist steks svampen i smör innan den äts upp.
Sist steks svampen i smör innan den äts upp.
Än är inte svampsäsongen över. Under mossa och löv gömmer sig fortfarande trattkantareller och trumpetsvampar – men också giftiga och oätliga svampar.

Mitt i hängde med 3B från Tegelhagsskolan ut på svamptur.

– De som ligger här är de som vi inte ska äta, säger Matilda Sjöblom, och pekar på svamparna i den flätade korgen.

Dagens fångst består bland annat av röd flugsvamp, en giftiga spindelskivlingen, klibbticka och snövit fingersvamp.

I gamla mjölkkartonger har eleverna samlat de ätliga svampar som de senare ska få smaka på: gula kantareller, trattkantareller och svart trumpetsvamp.

Det är klass 3B från Tegelhagsskolan som tillsammans med Naturskolan är ute på Järvafältet och plockar svamp.

Tanken är att de ska lära sig mer om svamparna genom att använda sina sinnen, berättar Gunnar Hallberg, lärare vid Naturskolan.

– De får titta, lukta och känna på svamparna och det förstärker inlärningen. De ätliga svamparna får de även smaka på.

Många kanske tror att svampsäsongen är över – men så är det inte. Nu är det nämligen högsäsong för trattkantareller och även rödgul- och svart trumpetsvamp trivs i skogen den här tiden på året.

– Men vi tittar inte så mycket på matsvampar utan mer på svampens funktion i samhället. Barnen undersöker svamparna och sorterar dem efter utseende. Sedan tittar vi lite på giftiga svampar också.

Under en tall står ett gäng ur klassen och sorterar svampar efter en karta: en som luktar gott, en helt vit svamp, och en med skivor under hatten.

Ella Lindberg, Sara Harrysson och Daniel Sackey letar mer fakta i svampboken.

– Den här lilla är en snövit fingersvamp, säger Sara och pekar på den lilla fingerliknande svampen på bilden i boken.

– Den har obefintlig lukt och smak, fyller Ella i, innan hon vänder blad och hittar nästa svamp som de har plockat, en Klibbticka.

– Den är jätteklibbig, säger Daniel, som kommer fram till att svampen som växer på träd är oätlig.

Men många av de svampar som klassen har plockat går att äta.

En klick smör ligger och smälter i en av stekpannorna som strax ska tillaga dagens fångst av trattisar och trumpetsvamp.

Röken från brasan yr runt barnen, som i väntan på mellanmålet sitter knäpptysta i en ring och lyssnar på när Gunnar Hallberg berättar om svampens viktiga plats i naturen:

– Skogen skulle inte ha en chans utan svamparna!

Fakta

Naturskolan är till för alla

Naturskolan i Sollentuna har funnits i 30 år och är en pedagogisk resurs som finns till för alla låg-, mellan- och högstadieskolor i kommunen.

Varje år anordnas klasser efter olika teman och årstider för ca 3 600 elever.

Tanken är att eleverna ska lära sig mer genom att få komma ut i naturen och se, lukta och känna på saker som de läser om i olika ämnen i skolan.

Källa: Naturskolan