ANNONS

Svan stoppade Roslagsbanetåg

Svanen hade lagt sig för att vila på Roslagsbanans räls. Föraren Kenny Möllersten stannade tåget och lät fågeln åka med.

– Den fann sig snabbt tillrätta.
ANNONS

Kenny Möllersten var på väg med sitt tåg i riktning mot Östra station vid 10-tiden i onsdags. På tågets kommunikationsradio hörde han någon ropa att en svan befann sig på spåret, någonstans vid Stocksund. När Kenny närmade sig Stocksundsbron såg han en vit stor boll. Kenny bromsade in och klev ut i snön.

Svanen såg ut att må bra, men när Kenny närmade sig började den promenera ut på spåret i andra riktningen. Strax upptäckte Kenny att det norrgående tåget närmade sig. Snabbt sprang han in i sitt tåg och ropade åt den andra föraren att stanna.

– När det stod stilla klev jag ut igen och tog hand om den lilla krabaten. Den väste lite grann till en början, men gav med sig snart, säger Kenny.

Han tog ett stadigt tag runt svanen och lyfte upp honom i famnen. Avståndet från marken och första trappsteget in i tåget var alldeles för högt för att Kenny skulle kunna ta sig in med fågeln i famnen. Han berättar att flera av resenärerna snabbt kom till undsättning.

Svanen sattes ner vid ett värmeelement i förarhytten.

– Till en början var den lite stressad, men fann sig snabbt tillrätta i värmen. Den putsade fjädrarna hela vägen in till Östra station.

Framme på stationen tog Kenny och hans kollegor firmabilen till djurkliniken på Valhallavägen. Svanen fick näring och ordinerades vila på viltrehab. Den mådde efter omständigheterna bra och släpptes fri i fedags.

– Jag lever efter devisen att göra en god gärning varje dag. Så det känns bra att ha hjälpt den.

ANNONS