Svängigt värre när Källaren firade tio

Britta Edin och alla besökarna blev underhållna av Lidingö­duon Björn Holmström på klarinett och Lars Göran Reiner på gitarr.
Britta Edin och alla besökarna blev underhållna av Lidingö­duon Björn Holmström på klarinett och Lars Göran Reiner på gitarr.
I tio år har SPF och PRO ordnat kafé­träffar på Tor service­boende.

Tanken är att bryta ensamheten för Lidingös pensionärer. Förra veckan firades tioårsjubileum med tårta och musik.

Det svängde rejält när Mitt i Lidingö Tidning besökte Kafé Källaren i onsdags. En gitarrist och klarinettist spelade jazz samtidigt som ett 40-tal personer tog plats vid borden som stod dukade med tårta, kakor och kaffe.

Så brukar det se ut på onsdagar på Tors servicehus, mellan klockan 13 och 15. Men denna vecka firade arrangörerna SPF Skeppet och PRO lite extra eftersom onsdagsmötena pågått i tio års tid.

Britta Edin var en av initiativtagarna.

– Vi diskuterade i Skeppet och i PRO att vi borde ordna något gemensamt. Nu är vi sammanlagt 13 värdinnor som hjälper till ideellt på onsdagarna, säger hon.

En anledning till att man drog i gång samkvämen var att man ville få pensionärer på Lidingö träffas och umgås.

– Våra onsdagar betyder väldigt mycket för många. Det är en samlingsplats som alltid är öppen. Vi vill bryta ensamheten. Ibland kommer det någon som har mist sin make eller maka och blivit ensam. Då finns vi här, säger Britta Edin.

Varje onsdag bjuds gästerna på fika och underhållning, i form av musik, kåserier eller att någon bara berättar gamla minnen.

– Det brukar vara väldigt trevligt och populärt. Det kommer över 30 personer varje gång, säger Gunnel Köler som också är engagerad i arrangemangen på Tor.