(L) ger svar på tal om simhallsplanerna

Den nya simhallen och Peter Edholm (L).
Den nya simhallen och Peter Edholm (L).
Socialdemokraterna har kritiserat planerna på den nya simhallen, som de menar blir för liten och får för korta banor. Nu bemöter Peter Edholm (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden kritiken.

I förra veckan presenterade Alliansen planerna på en ny simhall i Solna. Kritiken från oppositionen lät inte vänta på sig.

Socialdemokraternas oppositionsråd Sara Kukka Salam tyckte bland annat att Solnas nya simhall blir för liten och får för korta banor. Hon ifrågasatte även valet av Fabege som samarbetspartner och efterfrågade mer insyn i hur mycket simhallen ska kosta.

Nu ger Peter Edholm (L), kultur- och fritidskommunalråd svar på tal.

– En dubbelt så stor så stor bassäng skulle tränga undan andra funktioner som jag tycker är viktigare. Har man en 25-metersbassäng så får vi plats med de andra bassängerna med simundervisning, rehabbassäng och barnlagun.

– Det man inte tillfredsställer är tävlingsbehovet. Men det räcker inte bara med att ha en 50-metersbassäng, utan då ska du ha fler utrymmen till det som pressläktare med mera. Hade vi haft obegränsat med pengar så visst, men vi vill kunna prioritera annat också.

Att Solnaborna får mindre simyta än Sundbybergarna är också kritik som förts fram.

– Det beror på hur man jämför. Då räknar de inte med våra utomhusbad. Sumpan har inga, utan Sundbybergarna kommer hit istället på sommaren, vilket de gärna får göra.

Att det blev just Fabege beror på att de är de enda som delat stadens vision av vad man kan göra på simhallstomten.

– Vid den förra upphandlingen, som avbröts, insåg vi att det fanns möjligheter med tomten, till exempel att man kunde involvera kontor i samma byggnad. Men inga av anbuden som kom in då hade fattat galoppen om vad vi ville åstadkomma. Ingen annan hade sett det som vi tyckte att man borde se. Däremot har Fabege efter den upphandlingen hört av sig och föreslagit en lösning som vi gillar.

Kostnaden blir en fråga för framtiden.

– Det är för tidigt att säga något om kostnaden. Vi måste utreda hur det ska se ut, göra en upphandling, sen så kommer anbud. Det är inget konstigt att man inte idag kan säga vad det kommer att kosta. Budgetmedel för den investeringen ska fram 2018, så vi behöver inte ta ställning till det just nu. Det är en ickefråga skulle jag vilja säga.