ANNONS

Svårare få en hyresrätt

Amir Al Fakir hoppas att barnbarnet Yarob Al Sayed får lättare att hitta en bostad när han blir vuxen. Här leker de i Sjödalsparken.
Amir Al Fakir hoppas att barnbarnet Yarob Al Sayed får lättare att hitta en bostad när han blir vuxen. Här leker de i Sjödalsparken.
Huddinge har under de senaste 25 åren snålat med byggandet av hyresrätter, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

184 hyreslägenheter har försvunnit medan antalet bostadsrätter blivit 5 099 fler.
ANNONS

Statistiska centralbyrån (SCB) har sammanställt en rapport om förändringarna i Huddinges bostadsbestånd mellan 1990 och 2014.

Antalet hyresrätter har minskat med 184 medan antalet bostadsrätter har ökat med 5 099.

– Det är oerhört oroande eftersom kommunen inte har säkerställt möjligheten för unga människor att komma ut på hyresmarknaden. De kan inte plocka fram pengarna och köpa en bostad för en, två eller tre miljoner kronor, säger Per Fagerberg, ordförande för Hyresgästföreningen.

Lärarstudenten Hanna Viitala har stått i bostadskön i nästan fem år.

– Det är en oerhört påfrestande situation att veta att det kan ta upp till tio år innan du har en chans att få ett förstahandskontrakt, säger hon.

När hon flyttade hemifrån bodde hon under de första åren hos sin bror på soffan. I dag bor hon tillsammans med sin pojkvän.

Amir Al Fakir har de senaste fem åren bott i andra hand, vilket har inneburit att han har flyttat runt i omgångar.

– Det är jobbigt men vad ska du göra? Bostadsmarknaden är som den är. Den har förhoppningsvis förändrats till det bättre när mitt barnbarn Yarob har växt upp, säger Amir Al Fakir.

De senaste fyra åren har den genomsnittliga väntetiden i bostadskön hos kommunens fastighetsbolag Huge ökat från 4,7 år till 7,6 år.

ANNONS

Rudolf Antoni, näringspolitisk chef vid Fastighetsägarna, menar att utbudet av hyresrätter är viktigt för rörligheten på arbetsmarknaden.

– Det bidrar till en större flexibilitet. Människor kan lättare flytta dit jobben finns och kan lättare flytta därifrån om arbetstillfällena tryter, säger han.

Under de senaste åren har flera byggen av hyresrätter fått klartecken i Huddinge. Men det är inte tillräckligt, enligt kommunalrådet Emil Högberg (S), som dessutom menar att få har råd att betala ­hyrorna i nyproduktioner.

– Kommunen har inte varit tillräckligt mån om att bygga hyresrätter med rimliga hyror, vilket har hämnat kommunens utveckling, säger han.

Han får medhåll av Marica Lindblad (MP), kommunalråd, som säger att det har varit ett alldeles för stort fokus på bostadsrätter.

– Vi måste göra det mer lönsamt att bygga hyresrätter, säger hon.

Enligt Malin Danielsson (FP), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor, är målsättningen framöver är att få till en bättre blandning av bostäder.

– Det viktigaste är att det byggs. Bostadsbristen löses inte enbart av hyresrätter eller bostadsrätter utan av en blandning, säger hon.

Fakta

Flest nybyggen i Flemingsberg

De kommande fem åren vill Huddinge kommun bygga 5 512 bostäder. Färre än hälften av dem är hyresrätter.

Masmo: 120 hyresrätter.

Vistaberg: 150 hyresrätter.

Flemingsbergsdalen: 185 hyresrätter.

Flemingsberg: 660 hyresrätter, varav 460 är för forskare och studenter.

Visättra: 570 hyresrätter, varav 250 är för studenter och 200 för ungdomar.

Kvarnbergsplan: 190 hyresrätter.

Trångsund: 150 hyresrätter, varav 60 är för ungdomar.