ANNONS

Svårare hitta ny bostad

I 40 år har Kjell och Ingela Rosell bott i villan i Mörtnäs. I december ska de flytta till en seniorbostad i Gustavsbergs centrum – men det tog fem år för dem att hitta en lägenhet.
I 40 år har Kjell och Ingela Rosell bott i villan i Mörtnäs. I december ska de flytta till en seniorbostad i Gustavsbergs centrum – men det tog fem år för dem att hitta en lägenhet.
Allt färre vill sälja sina bostäder på Värmdö. En orsak är att äldre som vill flytta från sina villor inte hittar något nytt boende, vilket stoppar andra bostadsköp.

– Det finns inte så mycket för äldre, säger Ingela Rosell, 77.
ANNONS

Förra året lade bostadssajten Hemnet ut 958 annonser om villor och bostadsrätter i Värmdö. Det är 310 färre än 2011, och minskningen av annonser fortsätter i år.

Mäklaren Tor-Ingemar Ehn på Svenska mäklarhuset tror att det låga utbudet bland annat beror på att säljare och köpare avskräcks av bolånetaket, höga amorteringskrav och reavinstbeskattning vid försäljningar.

– Nu ligger ungefär 170 objekt ute till försäljning, i vanliga fall brukar det vara runt 300, säger han.

Detta leder till att färre hittar en ny bostad och då måste vänta med att sälja. Det blir ett moment 22.

Tor-Ingemar Ehn tror att det särskilt handlar om att 30- och 40-talister håller på sina villor.

– De hittar ingenting att flytta till, säger han.

Ett exempel på ett äldre par som ska byta från villa till lägenhet är paret Kjell och Ingela Rosell, 81 respektive 77 år gamla. De har bott i Mörtnäs i 40 år och trivs finemang. Men för fem år började de tänka på nästa steg.

– Vi orkar snart inte längre. Men eftersom vi bor så fint här och det är ganska billigt för oss så har vi bara skjutit på flytten, säger Ingela Rosell.

Dessutom har det varit svårt att hitta något nytt. Värmdös utbud för äldre är lågt. Och det är Värmdö som gäller.

ANNONS

– Inte bortanför Skurubron – där går dödsgränsen, säger Kjell Rosell på sin göteborgska och med den ständiga glimten i ögat.

Första tanken var att flytta till en hyresrätt. Men utan lång kötid är det kört. Dessutom skulle de få betala mer för en trea i hyra än de betalar i driftskostnad för villan. Det har inte känts värt det. Paret började titta på bostadsrätter, men när utbudet är lågt i allmänhet är det ännu lägre för äldre personer. Det ska vara centralt, lättillgängligt och handikappanpassat.

– Vi tittade till exempel på en seniorlägenhet vid Holmviksskogen, men det är en lång backe precis där. Då får man förlita sig på färdtjänst i framtiden, säger Ingela Rosell.

När paret hörde talas om seniorlägenheterna som byggs i det nya kvarteret Mariaterassen i Gustavsbergs centrum var det bara att slå till. Inflyttning blir det i december. Så nu ska de till slut sälja villan.

Det finns också andra teorier om det låga utbudet.

– I dag bygger fler ut. Det tror jag leder till att de bor kvar längre i sina bostäder och utvecklar hemmet efter behov, säger Henrik Rundgren, mäklare på Notar.

Han tror att utbudet snart får ett uppsving.

– Efter påsk smäller det till, det kommer att vara explosionsartat.

ANNONS