Svårare att få ta över bostadskontrakt

Staden köper 33 hyresrätter.
Staden köper 33 hyresrätter.
Chansen att få förstahandskontrakt minskar för nyanlända och personer med sociala kontrakt. Detta efter ett nytt beslut.

I Sundbyberg får vissa grupper – nyanlända och personer med exempelvis missbruksproblem och betalningsanmärkningar – hjälp med bostad från Förvaltaren. Ett mål är att den boende på sikt ska kunna ta över lägenheten och få förstahandskontrakt på den.

Men det ser nu ut att bli svårare. I samband med en ombildning av fastigheten Terränglöparen i Hallonbergen har kommunstyrelsen sagt ja till att köpa loss 33 lägenheter som man tidigare hyrt av Förvaltaren, till ett pris av cirka 40 miljoner kronor.

De kommunägda bostäderna kommer inte att överlåtas till boende.

– Nej, man kommer inte att kunna få en lägenhet av kommunen. Å andra sidan är jag tveksam till att man ska kunna ge bort förstahandskontrakt, det är ju ett värde i ett sådant också, säger Mikael T Eriksson (M).

På så vis blir det bättre genomströmning i lägenheterna, menar Eriksson, som säger att de boende inte kommer att drabbas negativt.

– De kan vara trygga i att det är kommunen som är bostadsägare. Ingen kommer att dyka upp och säga att ”nu har du ingen bostad”. Men vi kommer att få jobba på ett annorlunda sätt med att stödja människor att hitta bostad.

Oppositionen hissar varningsflagg.

– Det är extremt viktigt med en bostad för att man ska ha en chans att klara sig. Nu tas möjligheten att få ta över lägenheten bort, boendekedjan bryts. Det här leder till bostadslöshet och ökar risken för återfall för de med tillexempel missbruksproblematik, säger Peter Schilling (S).