Svårare parkera bilen när städdagar införs

För att gatorna ska kunna städas ordentligt införs städdagar med parkeringsförbud i Västerort.

– Nu blir det ännu svårare att hitta parkering, säger Vällingbybon Susanne Lindh.

Hon var en av de Vällingbybor som noterade att Stockholms stad satte upp nya skyltar om städdagar på gatorna nära hennes hem för drygt en vecka sedan.

Susanne Lindh bor på Vällingbyvägen och tycker att det redan nu är svårt att hitta en parkeringsplats. Nu är det parkeringsförbud på grund av städdag på hennes gata en dag i veckan mellan klockan 8 och 16.

– Jag har bott här i 40 år och de har alltid kommit åt att städa. Nu har de tagit bort över 50 parkeringsplatser på Fjällvägsgatan och Vällingbyvägen för att de ska kunna städa. Var vi ska ställa våra bilar i stället, det struntar staden de, säger hon.

Lokaltidningen Mitt i Västerort fick många reaktioner från läsare efter förra veckans artikel om bilisterna som invaderat parkeringsplatserna i villaområdet i norra Råcksta, vilket gör det svårt för de som bor där att hitta parkering och att komma fram på gatorna.

Susanne Lindh är en av dem som känner igen beskrivningen och säger att problemet finns i Vällingby också, och hon befarar att det kommer att bli ännu svårare att hitta parkeringsplats när städdagarna införs.

– Ibland får man snurra runt i tre timmar för att stå något så när i närheten av hemmet. Det har hänt att jag har fått parkera i Hässelby och fått åka kommunalt hem, så ska det inte behöva vara, säger hon.

Eva Hammar Kivinen, som jobbar med juridik och parkering på trafikkontoret, säger att städdagarna i ytterstaden är ett beslut som togs i fullmäktige redan 2011–2012.

– Städdagarna ska införas i hela ytterstaden för att renhållningen ska kunna hålla gatorna rena och prydliga. Under snöiga vintrar måste de kunna ploga ordentligt, säger hon.

Kalla vintrar med tjäle i marken har gjort att det tagit tid att få upp skyltarna, och det är därför som vissa gator som till exempel i Vällingby får upp dem först nu, trots att beslutet har några år på nacken.

– Det är bara förbud mellan klockan 8 och 16 på de gator som berörs. Under åren har vi fått många klagomål om att det är grusigt och fullt med löv på gatorna där det står parkerade bilar. Nu blir det lättare att hålla snyggt, säger Eva Hammar Kivinen.

Susanne Lindh tror att boendeparkering skulle lösa problemet.

– Att få leta parkeringsplats i flera timmar är ju helt vansinnigt. Så här kan det inte fortsätta, säger hon.