”Svaret” prisades på gala

Svaret prisades på scenkonstgalan 2018
Svaret prisades på Scenkonstgalan.
Vällingbyföreställningen ”Svaret” prisades i helgen på Scenkonstgalan. Föreställningen vann i kategorin ”Årets politiska”.

”Svaret” hade urpremiär på Kulturhuset stadsteatern Vällingby den 8 september förra året, och blev hyllad av både kritiker och publik.

Föreställningen skildrar hur det känns att växa upp och leva som svart kvinna i en vit norm. Ayesha Quraishi, Imenella Mohamed, Niki Tsappos och Doreen Ndagire har tagit fram föreställningen, som baseras på deras egna upplevelser.

Nu har den prisats på Scenkonstgalan där den utsågs till ”Årets politiska”. Scenkonstgalan arrangeras av Scenkonstguiden.

Motiveringen till vinsten som ”årets politiska”:

En föreställning om hur rasismen känns och vad gör den med svarta kvinnor i Sverige idag. Det görs knivskarpt och med självklar röst. Scenbilden är enkel, med noga utvalda detaljer från den vita, normativa världen. Den ljusa barbiedockan, skönhetsprodukter för hudblekning. Föreställningen är i princip utan ord, men genom närvaro, sång och dans gör den ett avtryck som saknar motstycke.

Lågmält och rituellt om att låta kropp ta plats, om att låta de egna rörelserna formas fritt, expandera, ta över. Smärtsamt och livsnödvändigt. Berättat med en självklarhet som manar till förändring, och med en kraftfull närvaro som följer med oss utanför salongen. Ett sceniskt verk som förvandlar ett dom till ett vi: objekt till subjekt där privat blir synonymt med politiskt.