ANNONS

Svårt att sälja: Nästan ingen kom på visning

Bostadspriserna faller i Stockholms innerstad
Martin Nilsland har haft svårt att sälja sin bostad.
Bostadspriserna faller i Stockholm. Lägenhetsinnehavare får inte sålt sina bostäder.
Ulrika Sjöblom med barn och sambo har liksom Martin Nilsland svårt att sälja sina bostäder
Allt fler i Stockholms innerstad får allt svårare att sälja sin lägenhet. Uppemot var femte bostadsannons som ligger ute just nu har fått sänkt pris.
Innerstadsbon Martin Nilsland gav upp efter ett enda, för lågt, bud.
ANNONS

Mitt i granskar i en serie artiklar den avstannande bostadsmarknaden i Stockholms innerstad. Bland annat har vi berättat att andelen bostadsannonser som tvingats sänka priset är uppe på nivåer som inte setts på många år.

 

En av de som märkt av den avstannade marknaden är Martin Nilsland som bor vid Hornstull.

Lågt intresse för visningar

För två år sedan köpte han sin tvåa på 37 kvadrat för 3 225 000 kronor. Efter sommaren försökte han sälja den för 3,7 miljoner eftersom han ska flytta till Malmö.

– Vi körde fast pris eftersom det varit lite skakigt på marknaden, men det kom i princip ingen på visningarna, säger Martin och fortsätter:

– Vi borde kanske lagt ut för ett lägre pris, men samtidigt hade jag lätt fått så mycket om jag hade sålt tre månader tidigare.

Fick lägre bud än för två år sedan

Efter att lägenheten legat ute i två-tre veckor togs den bort från Hemnet. Ett enda bud kom in – det var på 3,2 miljoner. Alltså lägre än det Martin betalade för två år sedan.

Är du stressad?

– Nej, jag känner ingen stress och jag tror inte jag kommer göra någon jätteförlust. Det vore bara skönt att bli av med den, men det är inget jag kan göra åt saken. Och jag tycker verkligen inte synd om mig själv.

ANNONS

 Och Martin är inte ensam. Det har gått fyra år sedan Ulrika Sjöblom flyttade in i sin lägenhet i Fredhäll. Idag med sambo och nyfödd son har lägenheten blivit för liten. I somras tog hon därför kontakt med en mäklare för att förbereda en försäljning.

– Då, i juni och juli, såldes det lägenheter här i Fredhäll till rekordpris. Området har ju blivit mer attraktivt sedan Hornsberg blev klart, säger Ulrika Sjöblom.

Men när hennes egen bostad lades ut till försäljning i september gick det betydligt trögare.

– Budgivningen gick segt. Någon kunde höja med 5 000 och sedan gick det ett dygn innan nästa bud kom. Vi fick ett okej bud men inte alls vad vi hade hoppats på, berättar Ulrika Sjöblom.

Kändes surt

Hon bestämde sig för att vänta och prova en gång till. Då hade marknaden tvärnitat. Lägenheten förblev osåld.

– Det känns så klart surt att vi inte lade ut lägenheten tidigare när marknaden fortfarande var god.

Ulrika Sjöblom och hennes familj sitter ändå i en relativt bra sits. De bor växelvis i Indonesien och kan nu hyra ut lägenheten fram till sommaren då de kommer tillbaka till Sverige.

– Det är ju betydligt värre för de som har köpt något nytt. Man hör ju historier om folk som får sälja sina nya lägenheter för att de inte får sålt den gamla, säger Ulrika Sjöblom.

Hoppas på nästa sommar

Hennes förhoppning är att bostadsmarknaden hinner återhämta sig till sommaren.

– Det är det vi både tror och hoppas, att marknaden svingar upp igen.

ANNONS