Min lokala hjälte

Svårt att bekräfta rapporterade rovdjur

En varg.
32 stycken observationer av varg har rapporterats in hittills i år i norra delen av länet till hemsidan Rovob.
Från de norra kommunerna i länet har omkring 50 stycken rapporter kommit in om rovdjur hittills i år. Men det är svårt att bekräfta att det till exempel har varit en varg som personen har sett.

Länsstyrelsen i Stockholm beräknar att cirka 50 stycken observationer av rovdjur har rapporterats in hittills i år från de norra kommunerna i Stockholms län. De vanligaste djuren som rapporterats in är varg och lodjur.

Men det är svårt för handläggarna på Länsstyrelsen att bekräfta observationerna och kvalitetssäkra dem. Till hemsidan Rovob och till Skandobs kan personer lämna in sina observationer till länsstyrelsen. Till exempel går det att skicka in bilder, vilket ledde till den senaste bekräftade observationen av en varg i norra delen Stockholms län i år. Då i Upplands Bro den 3 maj.

Den absolut vanligaste observationen som kommit in i år är om varg.

– Oftast är det synobservationer av djuret och spår som personerna ser som vi får in, säger Arne Söderberg på Länsstyrelsen i Stockholm.

Det blir lättare att bekräfta observationerna under vinter, när snön har fallit och spår från rovdjur lättare kan ses. Även om spåren även då har lätt att försvinna.

– Det är ett problem i de befolkningstäta områdena.

Trots det kan inrapporteringar vara till stor hjälp.

– Även om vi inte kan komma ut och kvalitetssäkra så kan det ändå bli en indikation på att det till exempel finns varg i området. Om det kommer mycket samtal från ett visst område, säger Arne Söderberg.

Då kan de bland annat sätta ut kameror för att se om det finns till exempel varg i området.

Vilket är det ovanligaste rovdjuret ni får rapport om?

– Järv. Det var en som var i Norrtälje 2009 och vände. Sedan var det en utanför Nykvarn vid vintern förra året, men den blev påkörd inte så långt därifrån. Björn brukar annars vara regelbundet kring Norrtälje, säger Arne Söderberg.

Fakta

Antal observationer

Så många observationer av rovdjur har gjorts i norra delen av Stockholms län hittills under 2016 och som har registrerats i Länsstyrelsernas databas Rovob. Det är dock få av observationerna som har bekräftats av Länsstyrelsen.

Danderyd: 1. 1 observation av varg.

Järfälla: 3. 3 observationer av varg.

Sollentuna: 4. 2 observationer av varg och 2 av lo.

Täby: 12. 10 observationer av varg, 1 av lo och 1 av järv.

Upplands-Bro: 3. 3 observationer av varg.

Upplands Väsby: 7. 3 observationer av varg och 4 av lo.

Vallentuna: 9. 7 observationer av varg och 2 av lo.

Vaxholm: 1. 1 observation av varg.

Österåker: 2. 2 observationer av varg.

Källa: Rovob