Svårt att få rätt om sprängskador

Trafikverket har fått 1 200 anmälningar om skador i samband med bygget av Citybanan. Hittills har 23 fått ersättning.
Trafikverket har fått 1 200 anmälningar om skador i samband med bygget av Citybanan. Hittills har 23 fått ersättning.
Stora sprängarbeten väntar i Vasastan med nya tunnelbanebygget.

Samtidigt fick bara fyra procent av de som anmält skador efter förra bygget – Citybanan – ersättning av Trafikverket.

– De sa att sprickorna var naturliga. Men det är de inte, säger Ylva Larsson vid Vanadisplan.

Bygget av Citybanan har pågått sedan 2009. I samband med projektet har flera sprängningar ägt rum och Trafikverket har fått in cirka 1 200 anmälningar om lägenhetsskador orsakade av bygget. En av alla dem som anmält är Ylva Larsson.

– En gång small det i hela lägenheten. Vi har sprickor både i min lägenhet och i huset och jag är övertygad om att de beror på sprängningarna, säger hon.

Men trots skadorna är det nu bestämt att Ylva Larsson inte får någon ersättning. Trafikverket avskrev sprickorna med motiveringen att de inte har orsakats av sprängningarna – något som hundratals andra personer också har varit med om.

Av de 542 skadeärenden som Trafikverket har hunnit gå igenom har nämligen bara 23 fall hittills resulterat i ersättning. Resten av skadorna bedöms inte ha någon koppling till arbetet med Citybanan.

– När vi har gjort efterbesiktningar har vi märkt att många av de skador som anmälts fanns med under förbesiktningen och därmed innan vi började med bygget, säger Anders Johansson, fastighetschef för projekt Citybanan.

Men det är väldigt få som har fått ersättning. Menar du att de som ­anmält skadorna ljuger?

– Nej, det tror jag inte. Men det kan vara så att i och med att vi spränger blir människor uppmärksamma och tittar mer noggrant i lägenheterna och hittar då sprickor som de tidigare inte sett, men som funnits där hela tiden.

Men Ylva Larsson är övertygad om att hon har rätt.

– Det är klart att det beror på sprängningarna. Men vad ska jag göra? Jag har inga muskler mot Trafikverket och jag orkar inte överklaga beslutet.

Samtidigt väntar nya stora tunnelprojekt i Vasastan – med nya sprängningar till följd. Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit en möjlig utbyggnad av Roslagsbanan till Odenplan. Och närmare i tid ligger den nya gula linjen mellan Odenplan och Solna.

Förra veckan berättade Mitt i om Gustav Vasas kyrkas unika altare som hotas av de planerade sprängningarna – och även närliggande lägenhetshus kan påverkas om inte rätt åtgärder vidtas.

– Vi håller på att titta vilka vibrationsnivåer husen klarar av. Det viktigaste är naturligtvis att se till att inga skador sker, men uppkommer det skador kommer vi garanterat att ersätta dem, säger Malin Harders, projektchef för tunnelbanebygget.

Det är klart att det beror på sprängningarna. Men vad ska jag göra?Ylva Larsson