ANNONS

Politiker fick rundtur på landsbygden

Anna Stegs från Hälsingestintan berättar om det mobila slakteriet.
Anna Stegs från Hälsingestintan berättar om det mobila slakteriet.
För andra året i rad bjöd LRF politiker och tjänstemän på en rundresa på landsbygden. De vill visa upp det lokala lantbruket och uppmärksamma de svårigheter som svenska bönder ställs inför.
ANNONS

Vid 16.30 på måndagen kunde politiker och tjänstemän på Upplands-Bro kommun kliva in i bussen utanför kommunhuset och påbörja resan som LRF, Lantbrukarnas riksförbund, arrangerade.

Första anhalten var Broängarnas naturreservat där det mobila slakteriet Hälsingestintan för dagen hade ställt upp sina två långtradare.

– Det är intressant eftersom de bytt tillbaks till det gamla sättet. De flyttar slakteriet till djuren istället för tvärt om. Det alternativet är absolut bäst eftersom det inte blir långa transporter med stressade djur, säger Daniel Riesterer styrelseledamot i LRF Upplands-Bro.

Därefter gick resan till Kvarnibble och den nyöppande gårdsbutiken.

Syftet med resan var att lyfta fram det lokala lantbruket och dess villkor. En viktig fråga som uppmärksammades är den tuffa konkurrenssituation svenska bönder har mot utländska som inte har samma höga krav på djurhållning och livsmedelsproduktion.

– Vi uppmärksammade kommunen på att vi står inför ganska stora kontroller som fördyrar vår produktion så att vi inte kan konkurrera med den mat som köps in till skolor och äldreboenden. Vi ska inte minska antalet kontroller men vi måste göra det på något sätt som inte påverkar priset i den utsträckning det gör, säger Daniel Riesterer.

Nu är tanken att rundresorna på landsbygden ska bli ett årligt återkommande arrangemang.

– Ja det vill vi göra, det här kommer bli årligen återkommande. Deltagarna har uppskattat det väldigt mycket, säger Daniel Riesterer.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.