Svårt att överleva för många krogar

Restaurang Puckens ägare Kim Xy säger att restaurangbraschen är mycket svår.
Restaurang Puckens ägare Kim Xy säger att restaurangbraschen är mycket svår.
Restaurangerna i Huddinge har det tufft. På fem år har det skett 42 ägarbyten, visar ­Lokaltidningen Mitt i:s granskning.

– Närheten till stan gör det svårt att överleva, anser Per Claug vid ­kommunen.

Lunchrusningen är precis över. Några få gäster sitter kvar över en kopp kaffe. Lugnet har lagt sig över restaurangen Pucken.

– På luncherna kommer det mycket folk hit. Men inte på kvällarna, då är det svårare, säger Kim Xy.

Han driver Pucken nära Huddinge centrum och har gjort det i ett och ett halvt år. Anledningen till att han tog över den krogen var att han ville ha ett eget ställe.

– Det är kul, men mycket jobb. De flesta åker in till stan på kvällarna, så vi får jobba hårt för att klara oss.

Kim Xy har jobbat i branschen i nästan tio år. I början hade han stora drömmar, nu har han sänkt ambitionsnivån och vill att hans ställe ska gå runt. För att överleva räcker det inte att servera lunchmåltider, menar han.

– Vi har take away-mat på kvällarna och samarbetar med flera föreningar som har sina fester här. Restaurangbranschen är mycket svår, säger Kim Xy.

Hans ställe Pucken är inte den enda restaurangen som har svårt att överleva i kommunen.

En granskning som Lokaltidningen Mitt i har gjort visar att 42 ägarbyten har skett bland krogarna i kommunen de senaste fem åren, några av dem har slagit igen eller sålts vidare flera gånger. I vissa fall har krogarna slagit igen sedan tillståndet dragits in. Men oftast är det för att verksamheten inte gått ihop, berättar Per Claug, alkoholhandläggare i kommunen.

De senaste tio åren har han jobbat med att bevilja alkoholtillstånd till restauranger i kommunen. Han tror att de många ägarbytena beror på Huddinges närhet till Stockholms centrum. Konkurrensen är tuff.

– Närheten till stan gör det svårt att överleva. Det är ju bara tio minuter med pendeltåget in till Stockholm, så utbudet här får svårt att slå, säger Per Claug.

Han tror att krogar i kommuner längre bort från Stockholm kan ha lättare att överleva.

– Helt nybyggda krogar finns ju inte här. Det är de redan etablerade som byter ägare, säger Per Claug.

På Casa Boungiorno i Huddinge centrum är den nya ägaren ändå övertygad om att det kommer att gå bra.

– Jag hade hört mycket gott om restaurangen innan jag tog över den. Med god mat, bra service och anständiga priser så går det runt, säger Jakob Isacson.

Han tog över stället vid nyår och är den tredje innehavaren inom loppet av fem år. För en tid sedan hette den Ciao Ciao, något som många Huddingebor fortfarande förknippar den som.

Jakob Isacson har goda förhoppningar om att det ska gå bra.

– Konceptet är detsamma som innan. Det är min pojkdröm att driva en restaurang och jag har letat efter rätt objekt. Nu har jag hittat det.

Trots att han är positiv finns det gråare skuggor i räkneresultaten.

Att folk i Huddinge drar till stan för att gå ut håller Jakob Isacson med om.

– Det stämmer. Men vi har ändå våra gäster som vill äta utan vita dukar och ta ett glas vin. Det är svårare för restaurangerna som är beroende av lunchgästerna. Vi har våra stammisar på kvällarna, tack och lov.

Fakta

Krogarna med flest ägarbyten

Casa Boungiorno och Pucken i Huddinge centrum samt Play off i Vårby gård har fått nya ägare tre gånger under de senaste fem åren.

Två ägarbyten har skett på ­exempelvis Stuvstakällan i ­Stuvsta, Kirin i Segeltorp, Falken i Huddinge centrum och Pizzerian Maestro i Segeltorp.

Källa: Huddinge kommun