ANNONS

Svårt att stoppa olovlig camping

”Min uppfattning är att det blir camping först när man ställer upp möbler och annat utanför bilen och det är väl inte riktigt schysst att göra så”, säger Magnus Frost som parkerat sin husbil vid Strandvägen.
”Min uppfattning är att det blir camping först när man ställer upp möbler och annat utanför bilen och det är väl inte riktigt schysst att göra så”, säger Magnus Frost som parkerat sin husbil vid Strandvägen.
Nu är de här igen.

Campingbilarna på Strandvägen har tagit plats – ej tillåten plats.

Staden vill nu stoppa campingen, men åsikterna bland östermalmarna går i sär.
ANNONS

Som Mitt i har berättat tidigare är det inte tillåtet att campa på stadens parkeringar. Att parkera över natten är okej, men så fort man sover i bilen eller sätter upp stolar och bord på parkeringsplatsen bryter man mot de lokala ordningsföreskrifterna.

– Min uppfattning är att det blir camping först när man ställer upp möbler och annat utanför bilen och det är väl inte riktigt schysst att göra så. Men jag tycker det borde vara tillåtet att sova i bilarna. Och det är en så liten del som är campingbilar här, säger Magnus Frost som står parkerad med sin husbil vid Strandvägen.

Debatten om Östermalms-camparna har gått het på Mitt i:s insändarsida den senaste tiden. Några tycker det är illa att turisterna ställer sig olovligt och tar upp parkeringsplatser för dem med boendeparkering på Östermalm. Andra tycker det är en larvig sak att bli upprörd över och att husbilarna är ett trevligt sommarinslag.

– Man märker väl att alla inte riktigt gillar det. Bilen bredvid hade ställt sig så nära att vi inte kom ut en dag till exempel. Men när vi står här käkar vi ute varje dag och turistar så jag tror nog ändå att staden tjänar på det här, säger Magnus Frost.

Nu ger sig även Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd, in i debatten om campingen på Strandvägen. Han menar att Stockholms stad håller på att göra det mer tydligt att man inte får övernatta med husbil på adressen.

– Enligt regelverket ska man inte använda p-platser som camping och det är inte bra att det görs. Men vad man ska göra åt det är knepigare. Nu har vi satt upp förbudsskyltar mot camping och hoppas att det minskar antalet campingbilar som står där, säger Daniel Helldén till Mitt i Östermalm.

Enligt honom är det dock svårt att införa ett totalt förbud för husbilar att parkera på Strandvägen. Dessutom är risken att de bara ställer sig på andra gator i närheten.

Staden får inte heller sätta böter på bilar som har betalat avgift – även om någon sover i dem.

Det som man ska utreda är i stället huruvida Stockholms parkeringsvakter ska börja hänvisa camparna att lämna Strandvägen och bege sig till Tantolunden och Långholmen på Södermalm där det finns tillåtna ställplatser för husbilar.

ANNONS

– I den mån ska vi vara en servicefunktion och hänvisa rätt. Men annars är det polisen som kan göra något åt det här, även om jag kan tycka att våra p-vakter borde få ta till åtgärder för att beivra campingen. Men vi har inte den möjligheten, säger Daniel Helldén.

Vilka åtgärder skulle det kunna vara?

– Om fordon står fel på handikapplatser kan man bärga dessa. Jag kan tänka sig samma åtgärder mot campingbilarna som står fel. Eller så kan det kopplas till att staden kan bötfälla dem som bryter mot de lokala ordningsföreskrifterna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.