Svårt att stoppa rejvfester på Djurgården

I skogarna på Norra Djurgården anordnas ibland otillåtna rejvfester, men polisen menar att festerna är svåra att avbryta.
I skogarna på Norra Djurgården anordnas ibland otillåtna rejvfester, men polisen menar att festerna är svåra att avbryta.
En boende i Norra Djurgårdsstaden stör sig på rejält på rejvfester på Djurgården.

– De är ett brott mot ordningslagen, men det handlar också om att det ofta missbrukas narkotikapreparat på de här festerna, säger polisen Fredrik Wallén.

En medborgare i Norra Djurgårdsstaden har hört av sig till staden med synpunkter på att det anordnas rejvfester på Djurgården som stör de boende i närheten.

Ugglevikskällan och Uggleviksreservoaren ska vara platsen där folk samlas utomhus för att lyssna på elektronisk musik och dansa:

”Varje sommar har vi upplevt att rejvfesterna i Norra Djurgården blir fler, låter högre och spelar längre.”, skriver han.

Anledningen till att avsändaren hör av sig till staden är att han har ringt till polisen men att han därifrån fått veta att det finns för få patruller ute för att upplösa festerna.

Fredrik Wallén är ny kommunpolis på Östermalm. Han bekräftar att det förekommer rejvfester på Djurgården även om de numera är få enligt honom.

– Det är ovanligt förekommande i innerstan men det sker några gånger per år. Och festerna brukar vara i utkanten av Djurgården, säger han.

Före millennieskiftet var det vanligare med rejvfesterna som saknar tillstånd och därmed är ett brott mot ordningslagen. På den tiden kunde 300-400 personer samlas varje gång i skogar och i andra undangömda grönområden. Nu för tiden är det betydligt färre deltagare på festerna som hålls hemliga av arrangörerna.

– Det är ganska små tillställningar nu, men man kan ju ha stora ljudanläggningar som stör ändå. Men det handlar också om att det ofta missbrukas narkotikapreparat på de här festerna, säger Fredrik Wallén.

Han bekräftar också att polisen resurser sällan räcker till för att skingra folksamlingarna när det kommer in larmsamtal om störande fester som pågår mitt i nätterna.

– Om man blir störd ska man fortsätta kontakta polisen. Vi kan kontrollera festerna men att upplösa dem kräver vissa saker enligt ordningslagen. Och det kräver även stora resurser som inte finns dygnet runt. Inte minst under tidiga helgmorgnar då det är mycket annat som händer i stan. Men vi gör det vi kan där och då, säger Fredrik Wallén.

För att kunna stoppa festerna säger kommunpolisen att myndigheterna istället är beroende av tips före festerna. Något som är svårt eftersom en stor del av rejvfetsernas natur är att de ska vara hemliga.

– Det kan ske olyckor om något rasar eller om någon blir förgiftad. Om man försöker hålla det hemligt och om något händer längst ut på Djurgården kan det få allvarliga konsekvenser, säger Fredrik Wallén.