”Det är en svart backe helt klart”

Felix Lundin åker vanligtvis skidor i Alperna, USA och Nya Zeeland. Men när snön tog sitt historiska grepp om Sveriges storstad såg han en möjlighet – längst upp på Observatorielundens krön.

Felix Lundin från Hornstull ska snart dåna nedför schweiziska backarna i Verbier, men redan förra veckan smygstartade han med ett åk – i Observatorielunden.

– Idén väcktes långt innan snökaoset kom. Vi såg att det skulle falla omkring 10 centimeter snö och att det skulle vara soligt på fredagen och vi tyckte det skulle vara coolt att göra någonting, säger Felix Lundin.

Han har åkt i stadsmiljö tidigare, men då åkt ner för ledstänger och liknande. Nu ville han prova på en åkning som man vanligtvis gör i fjällmiljö, fast i innerstan.

– Vi ville framförallt ha bra bilder, och på bilden där jag gör en backflip ser man ju Stadsbiblioteket i bakgrunden samtidigt.

Du lyckades ändå få upp fart till att göra en bakåtvolt?

– Den är nog över 30 grader, vilket gör den till en svart backe helt klart. Den är brantare än många andra svarta backar i ett skidsystem, men den är väldigt kort och varje åk går väldigt fort.

Hur många åk gjorde du? 

– Det blev väl en 20 till 25 åk ändå.

Men det måste väl varit tungt att traska uppför den backen?

– Det är det här jag gör, det är mitt jobb. Det är en ganska kort promenad, när man ska promenera upp för ett fjäll så är det ju betydligt jobbigare.

Hur står Observatorielundens brant sig med andra backar?

– Det går ju att åka skidor där, men den har en väldigt brant nedåt-vinkel vilket gör att man måste bygga ett hopp som lutar kraftigt uppåt. Det är bättre med en planare backe om man ska bygga ett hopp för att göra volter. När vi åkte hade snön smält en del, vilket gjorde det mer svårt-åkt. Men poängen var egentligen att ta roliga bilder.