Svårt bli av med störande grannar

Lina har ringt störningsjouren många gånger, men problemet upphör inte. "Jag tycker Förvaltaren hanterar det nonchalant", säger hon.
Lina har ringt störningsjouren många gånger, men problemet upphör inte. "Jag tycker Förvaltaren hanterar det nonchalant", säger hon.
Vilda fester, hög musik och hot – som hyresgäst kommer du undan med det mesta.

Nästan varje dygn klagar Sundbybergsbor på sina grannar, men ingen har blivit av med kontraktet på grund av störningar de senaste fyra åren.

Det började nästan direkt efter att familjen flyttade in: dunsar, skrik och hög musik från bostaden ovanför.

– Det brukar dra igång vid nio på kvällen när vi ska natta. Sju på morgonen kan det fortfarande hålla på. Det låter som att de kastar varandra, eller möbler, i golvet. Ibland känns det som att sovrumstaket ska rasa in, berättar Lina som bor med man och barn i lägenhet i Sundbyberg.

De sover borta ibland. Familjen vill att grannen flyttas. Lina, som egentligen heter något annat, har ringt störningsjouren 10-15 gånger. Flera gånger har ett vaktbolag kommit och pratat med grannarna, och skickat ut varningsbrev.

– Men dagen efter kan det vara samma sak. Det är extremt jobbigt. Vi får inte sova och det känns otryggt, vi vet inte om de som bor där är farliga.

I år har Förvaltaren fått 85 anmälningar om störningar från hyresgäster, nästan ett per dygn.

Det är hyresnämnden som beslutar om en hyresgäst ska förlora sitt kontrakt. Men mycket få störningar når nämnden. Av de 57 beslut i tvister mellan Förvaltaren och hyresgäster som fattats 2012-2016 rör endast tre störningar. I samtliga fall har den störande hyresgästen fått rätt att bo kvar.

Enligt Björn Forsman, jurist hos Förvaltaren, är beviskraven höga.

– Det ska finnas skriftliga anmärkningar från vaktbolag och boende. Oftast krävs att grannar ställer upp och vittnar, där brukar det fallera. Det kan vara obehagligt att vittna mot sin granne.

Mitt i:s genomgång av domar visar att en man som enligt utredningen hotat sin granne och ofta haft hotfulla, påverkade gäster med kniv bor kvar. En kvinna som stört med gap, skrik och musik, trots flera polisbesök och 26 anmälningar på kort tid, bor kvar.

Även en hyresgäst som är eller uppfattas som farlig är svår att flytta på.

– Även om man begår våldshandlingar eller tar hem hotfulla kompisar är det oftast ingen grund för uppsägning. Man har väldigt stark rätt till sitt boende. Om det varit en brand som alla grannar ”vet” beror på sängrökning, måste det bevisas i protokoll från polis och brandkår, säger Björn Forsman.

Linas familj uppmanas föra dagbok över klagomål och fortsätta ringa jouren för att ”samla bevis” om det tas upp i nämnden. Men efter mer än ett år börjar det känns hopplöst. De har förgäves ansökt hos Förvaltaren om att byta lägenhet.

– Vi kan inte flytta på egen hand. Jag har stått i kö till en bostad i sju år och vi har inte råd att köpa. Det känns inte bra att våra barn växer upp såhär, vi är ingen bråkig familj. Jag tycker Förvaltaren hanterar det nonchalant, säger Lina.

Björn Forsman säger att anmälningar tas på allvar.

– Men om man slutar ringa tror ju vi att det blivit bättre. I många fall går det att prata vett i folk även om det tar tid. Vi kan också ge vaktbolaget instruktioner om att gå och lyssna lite extra i huset.

I sällsynta fall kan grannar få hyresrabatt för störningar, men lägenhetsbyte av det skälet görs inte.

När hyresgästen förlorat i nämnden har det i regel handlat om obetalda hyror eller dubbla boenden. Störningar är en annan ärendetyp, menar Charlotte Alvsing, ställföreträdande kanslichef i hyresnämnden i Stockholm.

– Sen hyra är ingen bevisfråga, där finns ingen stridighet. När det gäller störning måste hyresvärden bevisa att de är av den art att de försämrar grannarnas bostadsmiljö, där är varje fall unikt, säger hon.