ANNONS

Svårt cykla på vintern

Christina Takman vill kunna cykla i kommunen året om.
Christina Takman vill kunna cykla i kommunen året om.
Vintern närmar sig med stormsteg med halka och snö. Trots det vill flera Huddingebor kunna fortsätta cykla även i vinter.
ANNONS

Mitt i Huddinge har tidigare rapporterat om att Stockholms län har som mål att cykeltrafiken ska stå för 20 procent av allt resande i länet om 15 år. Men snart är vintern här och flera är skeptiska till hur det ska gå att cykla i kommunen då. En som är kritisk till hur vinterväglaget för cyklister sköts i kommunen är Christina Takman. Hon brukar försöka cykla varje dag till jobbet från Trångsund till västra Flemingsberg.

– Eftersom det redan är så stora problem för mig redan att ens ta mig till jobbet med cykel har jag inga stora förhoppningar om att kunna cykla till jobbet nu i vinter, säger hon.

Hon är väldigt kritisk till hur kommunen sköter vägarna för cykeltrafik. Särskilt stora är problemen vid nybyggnadsområdet vid Högmora, berättar hon.

– Jag har tur och retur 3,2 mil mellan mitt hem och arbetet. Det är jättebra daglig motion och cykelvägarna är bra så länge kommunen ser till dem. Men vid framför allt byggarbeten har kommunen helt förbisett cyklisterna, säger Christina Takman.

Christina Takman tycker att det är stor skillnad mellan vad kommunen säger om cykeltrafik och vad de sedan gör i praktiken.

– Det känns jättetråkigt. Jag skulle vilja kunna cykla hela året, säger hon.

Peter Holm är projektledare vid Huddinge kommun med ansvar för vinterunderhåll. Han säger att kommunen inte har några särskilda åtgärder planerade för cykeltrafiken i vinter.

– Nej, det har vi inte. Vi kommer att ploga och så som vi gjort alla andra år, säger han.

Men snart ska kommunen grundsanda på vägarna i kommunen för att minska halkrisken.

ANNONS

Christina Takman tycker att Stockholms kommun är betydligt bättre än Huddinge på att underlätta för cyklister.

– Det känns inte som ett lika prioriterat område för kommunen och det är tråkigt för vi i Huddinge betalar mer i kommunalskatt, säger hon.

Fakta

Använd bakbromsen

På vintern är det framför allt viktigt att man gör sig synlig. Det kan man göra genom att använda till exempel en reflexväst.

Det kalla vädret kan göra vintercyklingen jobbig. Men klär du dig enligt lökprincipen med många tunna plagg i lagar håller du dig varm.

Är det snö och isigt på gatorna kan det vara klokt att att montera dubbade vinterdäck på cykeln.

Ett annat råd är att i första hand använda sig av bakbromsen när det är halt. Om frambromsen låser sig kan man lätt köra omkull och en bakhjulssladd är lättare att häva.

Källa: cykelguiden.nu

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.