ANNONS

Svårt få hjälp vid drunkningsolycka

När den 5-åriga pojken saknades på Maltesholmsbadet flyttade inte badgästerna på sig för ambulanshelikoptern.

De var upptagna med att filma drunkningsolyckan.

Allt fler dokumenterar numera olyckor med sina mobiltelefoner, något som kan påverka räddningsarbetet negativt.
ANNONS

Flera hundra badgäster njöt av det vackra vädret på Maltesholmsbadet i Hässelby förra fredagen. Men vid 17-tiden förändrades den goda stämningen snabbt till kaos. En pappa kunde plötsligt inte längre se sin 5-årige son i vattnet och snart var de första räddningsfordonen på plats.

Samtidigt var Andreas Vessby på väg mot olycksplatsen i ambulanshelikoptern, som skulle föra pojken till sjukhus. Men badgästerna stod kvar på stranden. På marken försökte räddningspersonalen få dem att göra plats för helikoptern. Men enligt polisen och räddningstjänsten var många av badgästerna upptagna med annat – nämligen att filma olyckan. Och sekunderna gick.

– Jag cirkulerade ett runt ett varv i luften, men sedan tänkte jag att nu struntar jag i att folk står kvar, det gällde ju ett barns liv, säger Andreas Vessby.

Efter en halv minut ovanför stranden dök Andreas Vessby ner med helikoptern.

– Det blir verkligen en storm när helikoptern landar. Sanden bara yrde omkring och handdukar och picnic-korgar flög i väg.

Räddningstjänsten hade precis fått upp pojken ur vattnet och påbörjat livräddningen, men på Karolinska i Solna dödförklarades han.

Andreas Vessby vädjar nu till allmänheten att väja för ambulans­helikoptrar när de kommer.

– Folk som står för nära kan få grus i ögonen och föremål på sig. Och en onödigt sen landning kan ju leda till det allra värsta för dem som är drabbade i själva olyckan. Försök samla ihop era grejer och skynda er därifrån när vi kommer, stå inte och filma eller titta, säger han.

Ambulanssköterskan ­Cecilia Eriksson kom med den första räddningsbilen på plats. I ett face­bookinlägg, som vid denna tidnings pressläggning har delats över 25 000 gånger, berättar hon om hur räddningstjänsten vädjade till vuxna på stranden att bilda en kedja för att gå ut i vattnet och söka av det grundaste. Ingen ska ha ställt upp.

ANNONS

Räddningsledaren Bernt Lesley bekräftar det svaga intresset.

– Vi försökte få kontakt och förklarade att vi saknar ett barn. Men det var väldigt svårt, säger han.

Han vet inte vad det berodde på.

– Folk förstod kanske inte direkt att det var en olycka och alla hörde väl inte. Har du egna barn så kan du ju heller inte bara släppa dem heller, säger Bernt Lesley.

Filmade folk?

– Visst gjorde de det.

Hade chanserna för att pojken skulle ha klarat sig ökat om folk hjälpte till snabbare och underlättade räddningsarbetet?

– Det är en hypotetisk fråga, men nej inte vid det här tillfället. Pojken hittades under bryggan och det var där mina medarbetare letade först, säger Bernt Lesley.

Håkan Möllegård, brandmästare vid Vällingby brandstation, menar att det har blivit allt vanligare att filma och fota olyckor.

– I takt med att allt fler mobiler innehåller en kamera så har det blivit mer populärt. Respekten har minskat för de drabbade, säger han.

En film kan också tjäna gott som bevismaterial vid brott, men ibland försvårar det räddningsarbetet.

– Folk är nyfikna och det får man väl vara. Men det finns tillfällen då vi måste lägga energi på att få bort filmande människor som står i vägen i stället för att fokusera på räddningsarbetet, säger Håkan Möllegård.

Brommabon Andreas Vessby var den som flög ambulanshelikoptern som skulle hämta den saknade pojken. Nu vädjar han till allmänheten att väja för ambulanshelikoptern när den ska landa.

Försök samla ihop era grejer och skynda er därifrån när vi kommer, stå inte och filma eller titta.Ambulanshelikopterföraren Andreas Vessby

Fakta

Så ska du agera vid en olycka

1. Ta reda på vad som har hänt.

2. Larma SOS.

3. Rädda de som är i livsfara och varna andra.

4. Håll skadade under uppsikt under väntan på professionell hjälp.

5. Förmedla informationen till räddningspersonal.

Källa: Röda korset

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.