ANNONS

Svårt få igång byggen

Byggherrarna avvaktar i Vallentuna. Men det står inte helt stilla. I Uthamra bygger Andreas Rehn och Marcus Dahlqvist villor.Foto: Anna Z Ek
Byggherrarna avvaktar i Vallentuna. Men det står inte helt stilla. I Uthamra bygger Andreas Rehn och Marcus Dahlqvist villor.Foto: Anna Z Ek
Det kommande fyra åren kommer 800 nya bostäder att byggas.

Det skulle gå att bygga betydligt fler – men det är svårt att hitta byggherrar som vill sätta igång.
ANNONS

Det hamras och spikas på Blockvägen i Uthamra där ett splitternytt villaområde byggs. I sju av de bländvita husen har folk flyttat in, resten är sålda.

Enligt byggare på plats har försäljningen gått blixtsnabbt. Det här är ett av de byggen som just nu pågår i Vallentuna.

Det byggs mindre än kommunens målsättning på i snitt 300 bostäder per år.

Enligt Vallentuna kommuns gällande prognos ska 800 nya bostäder byggas de närmaste fyra åren.

Det finns gott om byggklar mark men på flera håll saknas byggherrar som är intresserade av att sätta igång projekt.

– Det enda vi som kommun kan göra är att skapa förutsättningar att bygga, det vill säga att ha många detaljplaner klara, säger Mats Eriksson, planeringschef på Vallentuna kommun.

Hans analys är att byggherrarna helt enkelt inte vågar satsa stort när konjunkturen är så pass osäker som den varit de senaste åren.

– Jag tror det har med marknaden att göra. De törs inte bygga trots att det är efterfrågan på bostäder. Det finns osäkerhet kring finansiering. Vissa år har vi varit uppe och nosat på 300 nya bostäder årligen. Goda år törs de bygga men just nu är det skakigare.

Finns det något kommunen kan göra för att få gång fler bostadsbyggen?

ANNONS

– Nej, om vi inte väljer att bygga själva och det är ett politiskt beslut, säger Mats Eriksson.

I Vallentuna har den styrande Alliansen bestämt att kommunen inte ska bygga bostäder. Men snart är det val och det kan påverka bostadsbyggandet. Till exempel ska de nyvalda politikerna arbeta fram en ny prognos för bostadsbyggande som ska bli färdig i november.

Enligt Mats Eriksson är det dock rimligt att ungefär 200 bostäder per år kommer att byggas även inom den närmsta fyra åren.

– Sedan kan det vara 25 upp ­eller ner beroende på vilken sida av nyår de startar med bygget. Det är de närmaste tre, fyra åren som vi har ganska god koll på, för där vet vi hur diskussionerna med byggherrarna går och hur det går med bygglov och sådant, säger han.

Förra året tog man höjd för att 240 bostäder skulle byggas i år, kommer man att nå det målet?

– Nej, det tror jag faktiskt inte att man kommer att göra. Till exempel Bällstaberg 5 kommer sannolikt inte att komma igång och det är samma sak med Åby ängar som vi trodde skulle vara färdigt tidigare.

Fakta

Lägenheter byggs – parhus försenas

Byggstart: Riksbyggen börjar bygga bostadsrätter i Åby ängar, nära Vallentuna centrum. Senare ska Magnolian bygga 245 hyres­rätter i samma område. 475 bostäder planeras i området.

Överklagat: 50 småhus i Bällstaberg 4. Planen blev färdig i våras men överklagades under sommaren. Det är osäkert om bygget kommer igång i år.

Källa: Vallentuna kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.