Svårt få tillstånd att bygga på taken

Domstolen sa nej till lägenhetsprojektet på taket. Orsaken var är det arkitektoniskt värdefulla huset skulle förändras för mycket.
Domstolen sa nej till lägenhetsprojektet på taket. Orsaken var är det arkitektoniskt värdefulla huset skulle förändras för mycket.
De lyxiga taklägenheterna i Kristineberg skulle ha fått sjöutsikt mot ­Mälaren. Men nu stoppas de av domstolen.

Den nya trenden med påbyggnader på tak är svår att genomföra i praktiken, visar Mitt i:s genomgång.

14 nya bostäder med glasväggar och vacker sjöutsikt mot Tranebergssundet – högst upp på taket på ett redan befintligt bostadshus.

Det var målet för bostadsrättsföreningen på Levertinsgatan 1 i Kristineberg. Men nu har de högtflygande planerna gått i kras.

Förra veckan sa mark- och miljö­domstolen nej till projektet sedan länsstyrelsen tidigare gjort samma sak. Orsaken är att det gamla funkishuset från 30-talet är arkitektoniskt värdefullt och skulle förändras för mycket med bygget.

– Det var ingen väl utvecklad motivering i domen och vi kommer att överklaga och ta det ­vidare till nästa instans, säger Per Burewall, delägare ­företaget GGB ­Properties, som står bakom projektet.

Om överklagan inte går igenom tänker de försöka igen genom att omarbeta förslaget och söka ett nytt bygglov.

– Förr eller senare är det min övertygelse att vi får fram ett väl anpassat förslag som samtliga inblandade parter kan acceptera och kunna skapa nya bostäder för ett femtiotal personer.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om projektet som ett exempel på den nya trenden med påbyggnader på innerstans tak. I en allt kärvare bostadsmarknad med mindre plats att bygga blir taken attraktiva – både för bostäder och kontor. Men det är inte lätt att få igenom sin påbyggnad visar Mitt i:s genomgång.

Just nu är ytterligare minst tre takbyggen aktuella i stadsdelen. Ett av dem är kvarteret Klamp­aren i det gamla Dagslivshuset på Fleminggatan där det ska bli fler kontor. Projektet fick i början av året klartecken av mark- och miljö­överdomstolen efter en rättslig strid på två år.

Ett annat långdraget projekt är galleria- och lägenhetsplanerna i kvarteret Väktaren vid Fridhemsplan som är tillbakaskickade till stadsbyggnadskontoret för om­arbetning.

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) menar att alternativa metoder som påbyggnader behövs för att klara bostadsmålen, men manar till viss försiktighet.

– Det finns fastigheter där påbyggnader kan fungera mycket bra och andra fastigheter där det inte passar alls, säger han.

Fakta

Påbyggnader på Kungsholmen

Härolden, Fleminggatan 3. Takpåbyggnad i två våningar med kontor på gång.

Klamparen, Fleminggatan 14. Påbyggnad med kontor som precis vunnit laga kraft.

Väktaren, Fridhemsplan. Påbyggnad på taken med både galleria och bostäder.

Jerusalem, Levertinsgatan 1. Påbyggnad med bostäder.

Källa: Stadsbyggnadskontoret