ANNONS

Svårt gå på gym med hund

Joakim Nömell med sin ledarhund Flinga. Hon hjälper honom framför allt genom att se till att han inte går på saker som står i vägen.
Joakim Nömell med sin ledarhund Flinga. Hon hjälper honom framför allt genom att se till att han inte går på saker som står i vägen.
Joakim Nömell ville träna på Friskis och Svettis på S:t Eriksgatan, men fick inte ta med sig ledarhunden. Det är diskriminering, tycker han.

Men Friskis och svettis hänvisar till allergirisken.
ANNONS

Joakim Nömell är blind och har ledarhund för att orientera sig. Han arbetar på Fleminggatan och fick erbjudande om att provträna på Friskis och svettis på S:t Eriksgatan.

Joakim Nömell, som för två år sedan var han en av deltagarna i ”Mot alla odds” på SVT och korsade Nicaragua, tränar mycket. Han blev intresserad och gick dit.

Men efter en viss inledande kontakt fick han beskedet att hans ledarhund inte var välkommen eftersom den kunde besvära allergiker. Själv anser Joakim Nömell att rädslan för att hunden ska orsaka allergier är obefogad.

– Direktkontakt med hunden kan innebära ett problem, men jag vill ju inte att någon rör henne. För en allergiker är det ett större problem med de allergener som husdjursägare bär med sig i kläder och de starka dofter som finns på ett gym. En hund som ligger still utgör en väldigt liten risk, säger han.

Joakim Nömell påpekar också att föreningarna Astma- och allergiförbundet och Sveriges ledarhundsförare har en överenskommelse om att ingen grupp ska prioriteras framför en annan.

Friskis och svettis erbjöd sig att kolla med någon av de andra anläggningarna i närheten om han kunde få ha hunden i ett personalutrymme där, men det tackade Joakim Nömell nej till.

– Dels vill jag själv kunna välja var jag vill träna, dels vill jag ha med mig hunden. Den hjälper mig att orientera.

Lotta Törnberg är kommunikationschef på Friskis och svettis. Hon säger att de är tvungna att väga intressen mot varandra.

– Vi har 85 000 medlemmar och en hel del av dem är allergiker. Vår bedömning är att vi inte kan garantera att hunden inte utgör någon risk. Jag förstår att han vill träna nära sitt jobb och har erbjudit honom det genom att erbjuda träning på anläggningar i närheten, säger hon.

ANNONS

Joakim Nömell har anmält Friskis och svettis till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Där har man fått in fler anmälningar just från synskadade som inte får ta med sina ledarhundar in på olika offentliga platser.

Enligt Per Holfve, jurist hos DO, kan ett generellt hundförbud innebära indirekt diskriminering av ledarhundsförare.

– Det innebär att till synes neutrala regler får diskriminerande följder. Sådana regler kan vara okej om de har ett berättigat syfte, exempelvis hänsyn till allergiker. Men det är också så att reglerna ska tillämpas på ett så lite diskriminerande sätt som möjligt. Det innebär i sin tur att exempelvis en näringsidkare har vissa skyldigheter att försöka hitta en lösning, säger han.

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.