ANNONS

Svårt hantera ökad pantning

Ica Supermarket på Kungsholmstorg får inte plats med alla pantburkar på lagret.
Ica Supermarket på Kungsholmstorg får inte plats med alla pantburkar på lagret.
Det pantas allt mer burkar i Kungsholmens matbutiker.

Bra tycker Returpack. Men översvämmade lager och förfalskningar av pantkvitton har gjort att flera handlare satt en maxgräns för hur mycket kontanter som betalas ut.
ANNONS

”Det ges endast kontant utbetalning upp till 20:-, resten ska handlas för”. Så lyder lappen som nu sitter vid pantmaskinen inne på Ica Kungsholmstorg.

– Det är på grund av utrymmesbrist. Returpack hämtar två gånger i veckan och vårt lager som är ganska litet svämmar över. Jag skulle gärna ha fler maskiner om vi bara fick plats. Vi får en hanteringsersättning per burk, så vi tjänar ju pengar på att ta emot mycket burkar, säger Rickard Lindholm, butikschef på Ica Kungsholmstorg.

Även på Ica Supermarket vid Fridhemsplan har man satt upp en maxgräns. Här ligger den på 100 kronor. Men anledningen är en annan.

– Vi har haft så mycket förfalskningar av pantkvitton, vi riskerar mindre om vi lämnar ut som mest 100 kronor, säger Jan Lindberg som äger butiken.

Butikschefen på Willys intill Västermalmsgallerian, Leif Madsen, ser inget problem i att byta pantkvitton mot kontanter. Däremot drar burkarna med sig en massa skräp.

– Vi får in en massa ohyra, som flugor, med gamla burkar. Det har även hänt att vi hittat begagnade sprutor i kassarna, så det är mer ett arbetsmiljöproblem, säger han.

Returpack betalar i dag mellan 15 och 51 öre i hanteringsersättning per pantad burk och flaska till butikerna. Men de kan inte ha några åsikter om vilka regler som butikerna sätter upp.

– Systemet bygger på frivillighet. Men kan vi underlätta genom att hämta oftare så kan vi lösa det, säger Katarina Lundell, marknadschef på Returpack.

Förra året pantades i genomsnitt 163 förpackningar per person i Sverige. Siffran för 2012 låg på 154, enligt Returpack.

ANNONS

– Storpantarna betyder jättemycket för oss. Dessutom är pengarna viktiga för dem. Vi behöver fler samarbetspartens och har varit ute och frågat organisationer som jobbar med den här målgruppen för att höra om vi kan ställa upp pantautomater där, men vi har ännu inte fått något napp.

I dag driver Returpack en stor anläggning i Kungens kurva dit man kan komma om man har mycket pant.

– Men det är långt för många att åka, så vi tittar även på om vi skulle kunna hitta någon mer central plats, säger Katarina Lundell.

Fakta

Så mycket betalar butikerna ut

Coop Daglivs, Fridhemsplan: Max 60 burkar åt gången.

Ica supermarket, Fridhemsplan: 100 kronor.

Handlarn, Pontonjärgatan: Ger ej ut kontanter, men tillgodokvitto att handla för.

Ica Kungsholmstorg: 20 kronor.

Ingen gräns: Coop Rådhuset, Lidl Sankt Göransgatan, Ica supermarket Västermalmsgallerian, Maxi Lindhagen, Willys Fridhemsplan, Coop nära Kristineberg, Hemköp matpressen, Marieberg, Ica nära Lilla Essingen, Ica nära Hantverkargatan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.