Svårt hitta plats för sopstationer

Johanna Lennartson och Desiré Åhström i Djursholm har köpt vita plastkärl att sopsortera i. Men de saknar en återvinningsstation inom gångavstånd.
Johanna Lennartson och Desiré Åhström i Djursholm har köpt vita plastkärl att sopsortera i. Men de saknar en återvinningsstation inom gångavstånd.
Varför finns det ingen återvinningsstation i Djursholm? Det undrar Johanna Lennartson och Desiré Åhström som är nyinflyttade i Djursholm.

Nu tvingas de ta bussen till Mörby med skräpet.

Fyra ungdomar hyr sedan i november en lägenhet i Djursholm. Två av dem är Johanna Lennartson, 21 år, som studerar samhällsplanering och Desiré Åhström, 19 år, som studerar för att bli byggingenjör.

När de flyttat in märkte de ganska snart att det blev mycket sopor i den vanliga sopkorgen.

Vana som de var vid sopsortering hemifrån begav de sig till Ikea och inhandlade rejäla vita plast behållare för sopsortering. En för glas och metall, en för papper, en för plast och en för pant.

När det var dags för tömning begav de sig ut i Djursholm för att leta efter en återvinningsstation.

– Vi gick runt och kollade i Djursholm och frågade folk. Till slut fick vi klart för oss att det inte fanns någon och att den närmaste återvinningsstationen låg i Mörby, säger Johanna.

Eftersom ungdomarna saknar bil tvingas de ta bussen till Mörby för att kunna återvinna.

– Vi åker iväg med bussen alltihop eftersom det blir mycket att bära på en gång, säger Desiré.

För att uppmärksamma problemet kontaktade de kommunen. De skrev att det borde finnas en återvinningsstation i Djursholm.

– Vi fick ingen respons. Vi tyckte det var tråkigt att vi inte ens fick ett svar, säger Johanna.

De fortsatte med att skriva en insändare i Mitt i Danderyd där de framhöll att det var synd att Djursholm saknade en återvinningsstation och att en sådan kunde göra Djursholmarna mer miljömedvetna.

Deras granne Björn Hallman, 67 år, håller med om att det behövs en återvinningsstation i Djursholm.

– Jag har ingen bil och därför är det är jobbigt att släpa iväg skräpet till återvinningen, säger han.

Nina Avdagic, avfallsplanerare i Danderyd, berättar att förpacknings och tidningsinsamlingen, FTI, i början av året fick bygglov för en återvinningsstation vid Altorpsparkeringen intill Roslags-banan men att bygglovet överklagades av grannar.

– Det är svårt att hitta en yta som inte överklagas. Dilemmat är att alla vill ha en återvinningsstation men inte i närheten av sin fastighet, säger hon.

Tidigare har man försökt lägga en återvinningsstation på Trymvägen vid tennishallen, men det gick inte.

– Det blev så intensiva protester. Vi fick dra tillbaka bygglovet och satsa på Altorpsparkeringen i stället.

Inte heller i Stocksund finns det någon återvinningsstation.

– Vi har tittat på olika platser där men av olika skäl har de visat sig olämpliga, säger Nina Avdagic.

Kommunen har nu sammanställt en prioriteringslista med förslag på ytterligare fem återvinningsstationer i Danderyd utöver de sex som finns.