ANNONS

Svårt att hitta nya vänner på ålderns höst: ”Folk träffas inte”

stss, björken aktivitetscenter, skärholmenBarbro Storm, bor där. f. 86 år (blå tröja)Sickan Anton, 85 år. (glasögon)
Barbro Storm på Träffpunkten Björken på Skärholmens seniorboende.
Åtta av tio äldre på Stockholms boenden känner sig ensamma.
– Det kan vara svårt att komma in i gemenskapen. Folk umgås mest med dem de redan känner, säger Barbro Storm, 86 år.
ANNONS

Ensamheten bland äldre är ett omfattande problem på länet. Många äldre bor utan sällskap och av dem som har hemtjänst känner sig fler än hälften ensamma. Siffran är paradoxalt nog ännu högre på äldreboenden där nära åtta av tio känner sig ensamma, visar nya siffror från Socialstyrelsen.


Så många besväras av ensamhet på länets äldreboenden:

Källa: Socialstyrelsen.


Sigtuna är den kommun i länet där äldre känner sig mest ensamma och därefter är ensamheten störst på äldreboenden i Skarpnäck och Rinkeby–Kista i Stockholm stad.

I Skärholmen där Barbro Storm och Sickan Anton bor känner sig sju av tio äldre ensamma och de känner igen sig i siffrorna.

– Många av ens vänner har gått vidare eller flyttat. Det är inte på samma sätt som det var förr här i Skärholmen, folk stänger dörren så fort de kommer hem så att ingen ska komma in, säger Barbro Storm som bor på Skärholmens seniorboende. 

Döttrarna är räddningen för Barbro

Barbro Storm tillhör dock en av de tre som inte känner sig särskilt ensam – och det har hon sina släktingar att tacka för.

– Jag umgås mycket med mina döttrar. En av dem bor i närheten så vi har väldigt bra kontakt, säger hon.

Men för dem som inte har släktingar eller ett eget kompisgäng tror hon att det är svårt.

ANNONS

– Många bara går när man försöker gå fram och prata. Jag har tur som har mina döttrar men tycker synd om dem som inte har någon, säger Barbro Storm.

”De känner sig utanför”

Många äldre säger att de tycker att det är skönt att få komma hem och stänga dörren om sig, men Barbro är tveksam till om det verkligen stämmer.

– Jag tror inte att de menar det, de säger så bara för att de känner sig utanför och inte släpps in i gemenskapen, säger hon.

stss, björken aktivitetscenter, skärholmenBarbro Storm, bor där. f. 86 år (blå tröja)Sickan Anton, 85 år. (glasögon)

Sickan Anton, 85 år bor på Skärholmens seniorboende. 

Fick senast besök av god man

Sickan Anton, 85 år, bor ensam sedan 14 år tillbaka och känner sig också ensam. Han skulle vilja ha fler vänner som kom hem på besök. Det senaste besöket han fick var från sin gode man.

76-årige Björn Sandbäck bor ensam i en lägenhet i Bredäng. Hela hans vardagsrum är klätt med fotografier av släktingar som aldrig har tid att ses och fritidsaktiviteter och uppdrag som han minns. Han upplever att ensamheten ofta är plågsam.

– Folk träffas inte. Det behövs mer kontakt mellan grannar. Vi måste prata om hur i kan nå varandra, säger han.

bredäng, nya öppna tågvagnar, SL, vad tycker folket? Björn Sandbäck, Bredäng.

Björn Sandbäck, 76 år, bor i en egen lägenhet i Bredäng.

Framförallt tycker han att de behöver en lokal.

– Jag var med i Bredängs utvecklingsråd i tio års tid och då hade vi lokaler i Bredäng som vi blev av med. Det skulle vara bra med en minifolkets park i närområdet där grannar kan träffa varandra, säger han.