ANNONS

Svårt ta sig hem utan rulltrappan

När rulltrapporna i Norsborg står stilla är Nawal Sahbaer och hennes dotter Nabaa hänvisade till ersättningsbussar eller hiss. En hiss som fel­anmäldes 75 gånger förra året. ”I går stängdes inte hissdörren ordentligt, jag litar inte på den”, säger hon.
När rulltrapporna i Norsborg står stilla är Nawal Sahbaer och hennes dotter Nabaa hänvisade till ersättningsbussar eller hiss. En hiss som fel­anmäldes 75 gånger förra året. ”I går stängdes inte hissdörren ordentligt, jag litar inte på den”, säger hon.
Ilskan är stor mot att rulltrapporna vid Norsborgs t-bana har stängts. Nu visar Lokaltidningen Mitt i:s granskning att SL hade fått gott om varningar om problemen.

– Så här i efterhand var det inte ett bra beslut, säger Jesper Pettersson på SL.
ANNONS

Att rulltrapporna mellan Norsborgs tunnelbana och Eriksberg var i uselt skick var långt ifrån okänt för SL.

Förra året felanmäldes rulltrapporna 138 gånger till SL – oftare än var tredje dag.

Året innan rapporterades fel nästan hundra gånger. Ändå valde man på SL att chansa på att rulltrapporna skulle hålla till den planerade upprustningen 2016. Först i december förra året insåg man läget och beslutade att tidigarelägga bytet – men då var det försent.

– En del av förklaringen var att rulltrapporna var planerade att bytas ut och såhär i efterhand så var det inte ett bra beslut. De har bevisligen gått sönder innan, säger Jesper Pettersson, informatör på SL.

– 40 procent av SL:s rulltrappor är äldre än 20 år och alla kan inte ersättas på en gång.

Nu är alla tre rulltrapporna avstängda. Om två och en halv månad kan en av dem börja köras i enkelriktad trafik igen.

Full trafik tar ett år att ordna, enligt SL. Skälet är att nya rulltrappor måste tillverkas från grunden.

Förutom ersättningsbussar som går upp på berget fyra gånger i timmen är resenärerna hänvisade till hissen.

När den väl går. Förra året felanmäldes hissen 74 gånger, tio gånger hade någon fastnat i den.

ANNONS

– När hissen står får jag problem. Jag fick en stroke i höstas och har så dåliga ben, säger Eriksbergsbon Hans Mattsson, 81.

Han är upprörd över de stillastående rulltrapporna.

– Det är bedrövligt!

Hans Mattsson är långt ifrån ensam. Många klagomål har kommit in till SL med kommentarer som ”Hämtar ni delar från andra sidan universum?” och ”Man kan få vänta i 10-20 minuter på att få plats i de hissar som finns när det är mycket folk”.

Problemen med rulltrappor som ofta går sönder finns inte bara i Norsborg. Sett till antalet felanmälningar verkar skicket på rulltrapporna bli värre ju längre ut på tunnelbanans röda linje man kommer.

Rulltrapporna i Alby och Hallunda är precis som de i Norsborg från 1975 och de går ofta sönder.

– Vi har inga indikationer på något körförbud som det i Norsborg. Men de är slitna och ska också bytas ut, säger Jesper Pettersson.

I Alby har ett beslut om byte fattats och tjänsten ska nu upphandlas. Inom ett par år bör en ny rulltrappa alltså finnas på plats.

I Hallunda skulle rulltrapporna bytas ut 2016 men SL håller nu på att se om bytet går att göra tidigare.

40 procent av SL:s rulltrappor är äldre än 20 år och alla kan inte ersättas på en gång.Jesper Pettersson

Fakta

519 anmälningar

ANNONS