ANNONS

Svårt tömma båttoa – men inte i Tyresö

Symbol att leta efter. Ser du en skylt som ser ut så här betyder det att här finns en tömningsstation för båttoalett.
Symbol att leta efter. Ser du en skylt som ser ut så här betyder det att här finns en tömningsstation för båttoalett.
ANNONS

Sedan 1 april förra året är det olagligt att släppa ut båtens toalettavfall i vattnet. Sedan dess har många båtägare hört av sig till Transportstyrelsen och klagat på att det finns för få eller för dåligt fungerande tömningsstationer. Att ordna fler tömningsstationer är först och främst hamnarnas ansvar.

– Tyvärr är det så att hamnarna ofta väntar till sista stund innan dem anlägger en station, trots att båtägarna har uttryckt ett behov, säger Lina Petersson på Transportstyrelsen.

Men alla båtägare tycker inte att det fungerar dåligt.

– Det beror på vart man rör sig. I de farvatten jag rör mig har jag hittat ställen att tömma min tank. Här i Tyresö har det fungerat väldigt bra, säger Klas Widman, ordförande i Tyresö strands båtklubb.

I Tyresö kommun finns tre tömningsstationer – vid Notholmens gästbrygga, vid Trinntorps brygga och en flytande ute i Vissvassfjärden.

– Den insats vi som små båtägare gör är relativt liten jämfört med hur mycket stora passagerarfärjor släpper ut. Men det är klart att vi ska dra vårt strå till stacken, tycker Klas Widman.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.