Köp av svartkontrakt kan straffas med upp till två års fängelse

Att hyra ut i andra hand med oskälig hyra ska också
Att hyra ut i andra hand med oskälig hyra ska också
Regeringen kommer idag föreslå att det ska bli kriminellt att köpa hyreskontrakt. Svartkontrakt är ett utbrett problem i Stockholm, vilket Mitt i rapporterat om.
– Genom att kriminalisera det, så kan vi också döma dem som är bakom den här verksamheten, säger justitieministern Morgan Johansson (S) till Ekot.

Problemen med svartkontrakt är utbrett i Stockholm. Mitt i har berättat om flera kommunala bostadsbolag som avslöjat hundratals svartkontrakt i länet. Det finns också en ny trend att svartkontrakten ökar i Stockholms förorter – och inte bara i attraktiva innerstan.

De här personerna är ofta kopplade till organiserade nätverk och är mer aggressiva gentemot personerna som köper kontrakt.

Med i januariöverenskommelsen

I januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna och Centerpartiet och Liberalerna var en av punkterna att föreslå hårdare åtgärder mot den svarta hyresmarknaden. Nu går regeringen vidare och lägger idag fram ett förslag om att det ska bli olagligt att köpa svarta hyreskontrakt.

Fängelse två år

Straffen ska bli kännbara: Upp till två års fängelse för den som ertappas med att ha köpt ett svartkontrakt. Straffen för de som säljer ska bli ännu högre.

– Vi vet ju att det pågår en sådan här försäljning på en del håll, eller handel med kontrakt, som man egentligen inte har rätt att göra. Genom att kriminalisera det, så kan vi också döma dem som är bakom den här verksamheten, säger Morgan Johansson till Ekot.

Lagrådet håller inte med

Enligt Ekot håller inte lagrådet med regeringen om att en kriminalisering av köp är effektivt. Men Morgan Johansson säger att regeringen gör en annan bedömning.

– Jag tror att det kommer att ha en stor förebyggande effekt om de som håller på med det här får klart för sig att man faktiskt kan dömas till ansvar.

Hyra ut med oskälig hyra

Att hyra ut en lägenhet i andra hand utan tillstånd och till en oskälig hyra ska också bli brottsligt. Här pratas det däremot bara om böter.