Svartsjuk brudgum slog man med flaska

På bröllopsnatten vaknade brudgummen av stön från toaletten där hans nyblivna hustru och en av gästerna befann sig.

Nu har brudgummen dömts för misshandel.

Ett bröllop i Roslagen förra året slutade med tragedi när brudgummen misstänkte att hans hustru var otrogen på bröllopsnatten. Nu har brudgummen dömts till nio månaders fängelse av Attunda tingsrätt för misshandel. Enligt tingsrätten kunde brottet bedömts som grovt, vilket gett ett hårdare straff, men rätten konstaterar bland annat att mannen uppfattat situationen som mycket kränkande.

Enligt domen hade brudparet bjudit vänner till en middagsbjudning i samband med bröllopet och det förekom en del alkohol.

På natten vaknade brudgummen plötsligt av vad han uppfattade som stönande ljud från badrummet. När han inte hittade sin nyblivna hustru gick han till badrummet där dörren var låst.

Han var då beväpnad med en urdrucken spritflaska och bankade på dörren. Det visade sig att hustrun, endast iklädd en tröja, och en av gästerna var på toaletten. Brudgummen gick då genast till attack, sparkade omkull gästen och slog honom i huvudet med flaskan så att den gick sönder.

Han slängde sedan vigselringen och gav sig oklädd i väg till en busshållplats, men ångrade sig sedan. Tillbaka i hemmet tog han i stället hand om gästen som låg avsvimmad och anmälde sig själv till polisen.

Den slagna gästen har i förhör berättat att han inte alls haft sex med bruden utan i själva verket blivit illa­mående under kvällen – troligen på grund av smörgåstårtan som serverats. När han gick upp för att kräkas dök bruden upp med ett glas vatten.

Han minns sedan bara att någon tryckte till honom kraftigt i sidan innan han senare vaknade upp på Danderyds sjukhus.

Bruden har å sin sida förklarat att hon bara skulle hjälpa gästen och att hon måste ha låst badrumsdörren utan att tänka sig för.

I förhör har brudgummen berättat att hade druckit tjugo burkar starköl och några groggar under festen och polisen uppfattade att både han och bruden var kraftigt berusade när de kom till platsen.

Enligt tingsrätten var våldet objektivt sett oprovocerat, även om brudgummen uppfattat situationen som kränkande. Han borde, enligt rätten, ”ha stannat upp ett ögonblick när dörren öppnades för att bilda sig en uppfattning om vad som verkligen skedde inne i badrummet, men påverkad av en olycksalig kombination av alkohol och svartsjuka var hans förutsättningar att göra det försämrade”.

Förutom fängelsestraffet ska brudgummen även betala drygt 20 000 i skadestånd till den misshandlade mannen.

Han borde ha stannat upp för att bilda sig en uppfattning om vad som skedde i badrummet.Attunda tingsrätt