Svarttaxichaufför länsade kunders bankkonton

Vid ett tillfälle lyckades mannen länsa ett bankkort på 40 000 kronor.
Vid ett tillfälle lyckades mannen länsa ett bankkort på 40 000 kronor.
Svarttaxichauffören lurade till sig sina kunders bankkort och länsade dem på tusentals kronor. Nu har han dömts till fängelse för 62 fall av bedrägeri.

Bedrägerierna har utförts systematiskt under 2017 och 2018. Den nu dömda 47-åriga mannen har nattetid kört runt med sin bil i centrala Stockholm för att leta efter berusade personer att erbjuda skjuts hem mot betalning.

Vid betalningstillfället har han uppgett för kunden att kortterminalen är trasig och sagt att han bjuder på resan.

Samtidigt har kundens bankkort bytts ut mot ett kort tillhörande en tidigare kund, och kortterminalen har sparat koden som slagits in.

När kunden sedan lämnat bilen har 47-åringen kört till närmsta bankomat eller bensinmack och gjort ett uttag eller köp.

En person blev av med 40 000 kronor

Totalt har mannen lurat 31 kunder och utfört 62 uttag eller köp från deras bankkort.

Vid några tillfällen har de drabbade personerna blivit av med några hundra kronor, i andra fall tusentals kronor. Vid ett tillfälle kom 47-åringen åt så mycket som 40 000 kronor.

Stockholms tingsrätt har nu dömt mannen till fängelse i ett år och nio månader. Han ska även betala skadestånd på sammanlagt 290 000 kronor.

Fakta

Härifrån kommer alla målsägande

Stockholm

Hägersten

Älvsjö

Bandhagen

Lidingö

Vaxholm

Hässelby

Har skett förut

I somras dömdes en annan man, också han 47 år, i ett liknande fall. Tillvägagångssättet var detsamma, att köra hem berusade personer mot betalning för att sedan lura till sig deras bankkort. Även den mannen dömdes till fängelse och ett större skadestånd.