ANNONS

Svarttaxiförare döms till böter

Enligt domen var 50-åringen ansluten till en applikation på nätet där han fick kontakt med taxikunder. (Skärmdump från 50-åringens mobiltelefon.)
Enligt domen var 50-åringen ansluten till en applikation på nätet där han fick kontakt med taxikunder. (Skärmdump från 50-åringens mobiltelefon.)
En 50-årig man döms för att ha kört svarttaxi.

Mannen själv hävdade att han inte gjorde något fel och hänvisade bland annat till Stockholmspolisens hemsida.
ANNONS

Det var i oktober 2015 som 50-åringen körde en passagerare från Mariatorget på Söder till Saltsjöbaden.

På Södra länken i Sickla fastnade 50-åringen i en poliskontroll.

Vid tillfället var 50-åringen enligt domen ansluten till en applikation på internet som gjorde att han kom i kontakt med passagerare som han inte kände sedan tidigare. Enligt domen skedde körningen mot betalning trots att mannen saknade taxiförarlegitimation.

50-åringen har sagt att han inte haft uppsåt att bedriva taxitrafik i strid med taxitrafiklagen. 50-åringen hävdade att han befunnit sig i ”en ursäktad villfarelse”, en juridisk term. Bland annat hänvisade 50-åringen till ett pressmeddelande från företaget vars applikation han var ansluten till, och till Stockholmspolisens hemsida, där det enligt mannen angavs att företaget inte är ”olagligt ännu i Sverige”.

Enligt Nacka tingsrätt kan en hänvisning till allmänna uppfattningen inte befria från straffansvar. Tingsrätten lutar sig bland annat mot en liknande dom i Svea hovrätt nyligen. I den domen kom Svea hovrätt fram till att invändningen som den åtalade föraren i det målet hade, att han inte kände till taxitrafiklagen, inte spelade någon roll och inte befriade mannen från straffansvar. Mannen dömdes till dagsböter.

50-åringen i det här målet döms också han till dagsböter, 50 dagsböter å 210 kronor, 10 500 kronor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.