Svarttaxiförarens förklaring – dejtade passageraren

Den 34-årige mannen från Nacka hävdade först att han dejtade passageraren som satt i hans bil, sen ändrade han sig och sa att han inte hade för avsikt att bryta mot lagen. (Arkivbild)
Den 34-årige mannen från Nacka hävdade först att han dejtade passageraren som satt i hans bil, sen ändrade han sig och sa att han inte hade för avsikt att bryta mot lagen. (Arkivbild)
En 34-årig man från Nacka döms för att ha kört svarttaxi.

Mannen påstod först att han dejtade kvinnan som satt i bilen, senare ändrade han sig och sa att han inte hade för avsikt att bryta mot lagen.

Mannen stoppades i en personbil i november 2015, på Skeppsbron i Stockholm. I bilen färdades även en kvinna.

34-åringen saknade både taxiförarlegitimation, och tillstånd att bedriva taxitrafik. Mannen visade sig vara ansluten till nätttaxitjänsten Uber pop.

34-åringen sa till polisen att han dejtade kvinnan som satt i bilen, och nekade till att han körde för nättaxitjänsten.

Senare medgav mannen att han körde taxi men förnekade att han begått något brott. Han hade inte för avsikt att bryta mot lagen, sa han, och det han gjorde tyckte han var ”uppenbart ursäktligt.”

Men Stockholms tingsrätt tror inte på hans förklaring. Polisens vittnesmål och det faktum att 34-åringen tidigare gjort efterforskningar hos polisen, om lagligheten kring Uber pop, innebär enligt tingsrätten att hans misstag inte är ”uppenbart ursäktligt”.

Mannen sa i förhör att det här var hans första körning som han utförde via Uber pop. Åklagaren trodde inte på det utan bedömde att mannen bedrev yrkesmässig taxitrafik

Stockholms tingsrätt tycker dock inte att åklagaren har lyckats bevisa det, och godtar därför 34-åringens uppgift och friar honom på den punkten, brott mot taxitrafiklagen.

34-åringen döms däremot för otillåten taxitrafik, till 30 dagsböter å 200 kronor, 6 000 kronor.