Svävande yoga nya trenden

Andas, blunda och låt fötterna lätta från golvet.

I Yogalatesair ”svävar” utövaren flera decimeter över marken. Lokaltidningen Mitt i:s reporter provade på träningsformen på Vallentuna gym och sim, som är först i världen med trenden.

I en dunkelt belyst träningslokal på Vallentuna gym och sim hänger tio personer från taket, insnodda i röda tyger och gungar. Fram och tillbaka. Det enda som hörs är ljudet av rytmiska ut- och inandningar.

Då och då kommer en uppmaning från instruktören Jeanette Kihlberg.

– Böj benen, sträck ut armarna och ta ett djupt andetag, säger hon och svingar sig fram i det röda tygstycket.

Det som pågår är en helt ny trend i yogasammanhang, det kallas Yogalatesair och utövas på en plats i hela världen – Vallentuna gym och sim.

Träningsformen går ut på att utföra yogaövningar med hjälp av ett tygstycke som fästs i taket. Hammocken, som det också kallas, snurras och sträcks för att ge extra stöd eller motstånd i rörelserna. Ibland vecklas tyget ut och används som en slags sovsäck för deltagarna att vila i.

Jessica Serbin är en av fem instruktörer som leder passen.

– Det är otroligt poppis, de är fullbokade, säger hon.

Träningsformen är en blandning av yoga och pilates och ställer höga krav på kroppskontroll.

– Det finns flera dimensioner av det. Å ena sidan är det en extra fysisk utmaning, å andra sidan ger det möjlighet att upptäcka något annat rent sinnligt, säger hon.

Hon tror att yogatrenden är en direkt följd av allt hårdare träningsformer.

– Vi är stressade och det speglas i träningen, just nu är det populärt med crossfit och tyngre styrketräning där man ska pressas och ge sitt yttersta. Det skapar ett behov av mer meditativa träningsformer, där man får möjlighet att blicka inåt. På Yogalatesair har du liksom inget annat val, du måste slappna av.

Mitt i:s reporter Ida Persson fick en plats på ett av de populära passen med yogalatesair på Vallentuna gym och sim där utövarna hänger i ett tygstycke.

Fakta

Het, rolig och högljudd yoga

Yoga rave: Livekonserter där yoga kombineras med medi­tation och dans.

Skrattyoga: Skrattövningar i grupp varvade med djup andning.

Bikramyoga: Yoga som utövas i ett rum som är 37-40 grader.

Källa: bikramyoga.nu,

skrattyoga.se, yogarave.org