Svedmyrabadet öppnade första gången 1968 och någon ordentlig renovering har inte gjorts sedan dess. Innertaket ovanför bassängen har ramlat ner och badet i övrigt är också i stort behov av upprustning.
Nu har Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning sagt upp hyresavtalet för lokalen i september i år.
– Kontraktet löper ut då och vi var tvungna att ta ställning till om vi skulle förlänga det eller inte. En utredning pågår och vi har inte fått några tydliga direktiv på hur vi ska hantera frågan. Nuvarande lokal är otjänlig för att fortsätta bedriva badverksamhet i, men det betyder inte att badet stänger, säger Veronica Starck, avdelningschef på förvaltningen.
"Säkerhetsåtgärd"
Stadsdelsnämndens ordförande Hassan Jama (V) säger att man ska se uppsägningen som en "säkerhetsåtgärd".
– Vi vill inte vara fast med ett kontrakt när vi inte vet hur det ska bli. Men det finns ännu inget beslut om vad som ska hända med badet. Om det ska fortsätta drivas där så går det att teckna ett nytt kontrakt. Lokalerna har ett stort renoveringsbehov och något borde ha gjorts för längesen, men nu är vi här, säger Hassan Jama.
Han tror att det finns mer att berätta efter ett möte den 24 januari när alla inblandade parter ska ses och diskutera badets framtid.
Stadsdelsförvaltningen ser nu över om det går att tillgänglighetsanpassa Sandsborgsbadet.
– Vi ser det som en möjlig lösning, men alla perspektiv och möjligheter ligger på bordet, säger Veronica Starck.
I september upphör även kontraktet med nuvarande entreprenör. På Svedmyrabadet är stamgästerna sorgsna över beskedet att hyresavtalet sagts upp.
– I går satt jag efter stängning med en person som grät. Många är ledsna, det blir långa samtal. Vad som än sker hoppas jag att det ska bli bra för badgästerna, säger Ann-Louise Sköldmark som driver Svedmyrabadet i dag.
Demokratifråga
Enskedebon Patrik Forslin är med i Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet, DHR, en organisation för människor med nedsatt rörelseförmåga. Han driver frågan för DHR:s räkning.
– På Svedmyrabadet kan man ta hjälp av personalen med till exempel förflyttning och omklädning om man inte har stöd via socialtjänsten eller någon annan privat som kan följa med. Risken om badet försvinner är att de med störst behov trillar bort, säger Patrik Forslin.
Till syvende och sist tycker han att det är en demokratifråga.
– Varför ska vi med dessa behov inte kunna ha åtminstone två bad i kommunen medan alla andra har tillgång till många bad? Det ska ju vara "ett Stockholm för alla" enligt kommunens vision.
40 miljoner kronor
2022 gjorde fastighetsägaren Stockholmshem en uppskattning av vad det skulle kosta att renovera lokalerna där Svedmyrabadet ligger i dag, och kom fram till 40 miljoner kronor. Men stadsdelsförvaltningen tror att det handlar om mer pengar.
Stockholmshem kan i dag inte svara på vad som ska ske med lokalerna.
Oviss framtid för omtyckt bad i Svedmyra
Originalinredning från 1968 med separata omklädningsbås. Kaffe, kaka, gemenskap och poppis vattengympa.
Men Svedmyras doldisbad har ett stort renoveringsbehov, och det är oklart om det finns pengar till det.
En distinkt doft av klor möter oss en trappa ner på Handelsvägen 186, vid ingången till Svedmyrabadet.
– Vill ni ha kaffe? Det är inte svagt, det är ljusrostat. Rikt på antioxidanter, säger Ann-Louise Sköldmark som har drivit badet på uppdrag av staden sedan 1987.
Badet öppnade första gången 1968. Här finns separata omklädningsbås med draperier kvar från den tiden, och någon ordentlig renovering har inte gjorts sedan dess. Innertaket ovanför bassängen har ramlat ner och badet i övrigt är också i stort behov av upprustning.
– Som ni ser är det mesta original här, även personalen. Den som jobbat kortast har varit här i åtta år, säger Ann-Louise Sköldmark.
I det lilla kaféet intill bassängen är borden runda, på dem står tända ljus. Kaffet kostar 12 kronor, liksom kakorna. Ur högtalarna strömmar Lars-Kristerz "Varför vill du inte ha mig?" och vid ett bord sitter Bengt Wallin från Sköndal. Han har just avslutat dagens fyratimmarspass.
– Jag kör fyra gånger i veckan. Först simmar jag och sen tar jag en kaffepaus. Efter det är jag i gymmet. Sen måste man ju ta en kaffepaus igen, säger han.
Per Eklöf tycker att han har blivit mer vältränad av vattengympan, Ann-Louise Sköldmark instämmer: "Det har skett stora förändringar".
Angie Gray
Per Eklöf åker ofta från hemmet i Hökarängen till Svedmyrabadet. Han har besvär med ryggen och har gått i ryggträningsgrupper på sjukhus men inget slår det här, säger han.
"Fått världens muskler"
– Helt fantastiskt är det. Vi gör ordentliga rörelser på vattengympan, jag har fått världens muskler under det år jag har gått på den. För mig är detta veckans höjdpunkt, säger Per Eklöf, som även hyllar den sociala samvaron på badet.
Den är viktig för många. Ann-Louise Sköldmark berättar att några kommer hit flera gånger om dagen, inte alltid för att bada.
Gun Olofsson, 88, från Gröndal har besökt Svedmyrabadet sedan 2009.
Angie Gray
– För oss som jobbar här är det underbart att sitta ner och samtala med gästerna. Det är minst lika stor del som själva träningen. Man är välkommen hit precis som man är, säger hon.
Varmt vatten
Badmössor guppar i vattnet, flipflops står vid bassängkanten. Temperaturen är 34 grader, jämfört med cirka 27 i "vanliga" bassänger.
– Har man det minsta ont så försvinner det när man går ner i vattnet. Hit kommer många med smärtproblematik, både fysisk och själslig. Det finns även en lift om man till exempel sitter i rullstol, säger Ann-Louise Sköldmark.
Räddningen
Badet ägs av kommunala Stockholmshem och är en så kallad "kommunövergripande verksamhet" som ska serva hela staden. Det är Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning som ansvarar för verksamheten. Några besked om badets framtid finns inte i skrivande stund och det var inte heller något som framkom i stadens budget för 2024 som presenterades i veckan. Berörda förvaltningar och Stockholmshem utreder hur man ska gå vidare.
– Jag önskar att jag kunde svara bättre på vad som kommer att ske med badet, vi vet att det är viktigt för många, säger Veronika Starck, avdelningschef för social omsorg för vuxna på Enskede-Årsta-Vantör.
"Badet är mångas räddning, även min" säger badgästen Aprill Spendrup.
Angie Gray
Nuvarande kontrakt sträcker sig till och med september nästa år. Badgästernas oro för att badet inte ska finnas kvar efter det är påtaglig.
– För mig som har kronisk cancer har badet och vattengympan varit räddningen. Gemenskapen. Här blir man liksom omringad av både vatten och kärlek, säger stammisen Aprill Spendrup från Saltsjö-Boo.
Hit kommer många med smärtproblematik, både fysisk och själslig.
Svedmyrabadet
Ligger på Handelsvägen 186.
Badet är från 1968.
Vänder sig till alla boende i kommunen. Erbjuder vattenträning och rekreation.
32-34 grader i vattnet.
Finns ett litet gym, kafeteria och bastu.
Källa: Svedmyrabadet