Min lokala hjälte

Sveigur var nära att drunkna i dyn

Guys kvällspromenad med hunden räddade livet på Sveigur som gått ner sig i ett dike.
Guys kvällspromenad med hunden räddade livet på Sveigur som gått ner sig i ett dike.
Tur och en uppmärksam granne räddade hästen Sveigur från att drunkna i ett bottenlöst dike.

– Han drogs till slut upp med gamla brandslangar, säger grannen Guy Wickström.

Men brandkåren har dragit in på djurräddningsutrustning vilket gjort att det blivit allt svårare att rädda nödställda djur.

Det var förra lördagskvällen som islandshästen Sveigur blev skrämd av någonting där han gick i sin hage på Stångberga gård. Han lyckades hoppa över hagens elstängsel och hamnade till slut i ett vattenfyllt dike en liten bit utanför hagen.

Det höll på att sluta riktigt illa för Sveigur. Vattendraget som kommer från Garnsviken går via Brottby till Stångberga, är igenväxt och ser inte så djupt ut. Men i den djupa leran på botten finns inget fäste. Sveigur satt fast och ju mer han sparkade, desto djupare sjönk han.

Han hade försvunnit i dyn om inte Guy Wickstöm som bor nära stallet hade varit ute och gått med sin hund.

– Det var becksvart och jag gick med pannlampa. Plötsligt såg jag ett par djurögon blixtra till. De var alldeles för stora för att vara en räv. Men de var så nära marken, berättar han.

När Guy kom närmare insåg han var som hänt.

– Varje gång han sparkade bubblade vatten upp och han sjönk djupare.

Guy kontaktade räddningstjänsten och hästens ägare. En styrka från Vallentuna brandstation var snabbt på plats. Men räddningsaktionen blev svår.

För några månader sedan beslutade Storstockholms brandförsvar om besparingar och drog in på den djurräddningsbil som fanns i Vallentuna. Utrustning för att rädda djur skulle i stället finnas på stationen i Märsta.

När brandmännen på plats kontaktade Märsta visade det sig att utrustningen inte var färdig ännu. Brandmännen menar att deras ledning brustit i information. ”Hur kan man ta bort ett fordon, när de som ska ta över inte har ett fordon klart? Helt obegripligt”, står det i insatsrapporten.

Fler anställda på brandstationen är kritiska.

– Det handlar om besparingar, men vi beklagar att man bestämt såhär. Vallentuna är en av Sveriges mest hästtäta kommuner, vi har ganska mycket larm om hästar. Vi hade en fyrhjulsdriven bli med vinsch. Nu kan vi bara ta fram brandslang som man hade förr i tiden, säger Peter Mihnóss, brandmästare i Vallentuna.

När det stod klart att en räddningsbil inte skulle komma fram i tid gällde det att snabbt lösa saken på annat sätt. Guy visste var en bortrest granne förvarade nyckeln till sin traktor.

Den hämtades och med hjälp av gamla brandslangar tillverkades en sele som drogs under Sveigurs mage.

– En av brandmännen sjönk ner ända till halsen, berättar Guy Wickström.

Han är noggrann med att påpeka att brandmännen på plats gjorde ett mycket bra jobb.

– Men jag är besviken på dem som bestämmer på brandkåren. Ta bort djurräddningsbilen från hästtäta Vallentuna. Han som bestämmer fattar inte vad han har gjort, säger han.

Ulf Widell är produktområdeschef för ett antal brandstationer i norrort. Han förstår att många undrar varför räddningsbilen försvann.

– Vi har sett över vår organisation och skalat bort specialfunktioner, delvis av ekonomiska skäl. Andra tar över det vi tidigare gjort och vi hjälper dem med annat. Det är ett samarbete , säger han.

Om det här beslutet skulle visa sig vara fel, tänker ni om då? Det finns mycket djur i Vallentuna.

– Vi har tänkt igenom det här. Vi har tittat på statistiken. Bilen var använd väldigt sällan. Ofta löser man sådant här innan vi kommer fram, säger Ulf Widell.

Sveigur mår nu bra, förutom några sår på bakbenen. Han får vila och blir flitigt ompysslad av alla i stallet.

– Jag är världens lyckligaste hästägare! Det var sådan tur att Guy var där och tur med nycklarna, säger Catrin Nilsdotter, Sveigurs ägare.