ANNONS

Maria Sveland föreläser på Orange day

Maria Sveland.
Maria Sveland.
På lördag är det internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Tyresö kvinno- och tjejjour vill tillsammans med kommunen uppmärksamma dagen med olika föreläsningar.
– Tyvärr är det fortfarande så att våld mot kvinnor är ett utbrett problem, säger Micaela Sjölund, samordnare på tjejjouren i Tyresö.
ANNONS

Lördag den 25 november är det Orange day– internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Tyresö kommun och Tyresö kvinno- och tjejjour anordnar en föreläsning av Maria Sveland på biblioteket i centrum, och på kommunens hemsida erbjuds en webbföreläsning om våld i nära relationer.

– Konkret så vill vi sprida kunskap om våld mot kvinnor samt att det ska upphöra, säger Ulrica Riis Pedersen (C), ordförande i Beredningen för medborgardialog och mångfald.

Föreläsning om antifeminism

På biblioteket i Tyresö centrum håller författaren och journalisten Maria Sveland föreläsning om sin senaste bok Hatet- en bok om antifeminism, om förakt mot feminister samt dess konsekvenser. Just hat mot feminister är något som Mikaela själv märkt av.

– Det tror jag alla gör som arbetar med de här frågorna. Det har man sett i alla tider när kvinnor organiserar sig. Motståndet som fanns på Fröken Frimans krig, exakt samma tendenser ser vi idag.

Lättare efter #Metoo

I ljuset av metoo-kampanjen världen över tror Mikaela att informationsarbetet om våld mot kvinnor kommer bli lite lättare framöver.

– Hela Sverige pratar om det här och det sätter press på företag och myndigheter att jobba med de här frågorna. Genom att det lyfts så kommer man in på frågan varför, och på så sätt så kan vi vara med och rida på den vågen och knyta an till det folk redan känner till.

Under dagen kommer vattentornet lysa upp orange, och redan i onsdags anordnades en manifestation i Tyresö centrum. Webbföreläsning arrangerad av Tyresös socialförvaltning tillsammans med polisen, Tyresö kvinno- och tjejjour samt brottsofferjouren i Nacka, Tyresö och Värmdö.

Fakta

Om Orange day

När FNs general sekreterare 2008 startade kampanjen UNiTE To End Violence Against Women  utnämndes den 25 november till Orange Day -internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. En dag för regeringar, företag, organisationer, media, civil samhället och privatpersoner att uppmärksamma och ta ställning mot våld mot kvinnor. Kampanjen vill öka allmänhetens medvetenhet om problemets vidd och vikt samt öka den civila och den politiska viljan att stoppa våld mot kvinnor.
Källa: UN Woman
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.