ANNONS

Sven vill lysa upp Kårsta

Kårstahöjden, behöver lysas upp, anser Sven Karlsson, som först blev lovad lampor av kommunen innan ­beslutet drogs tillbaka.
Kårstahöjden, behöver lysas upp, anser Sven Karlsson, som först blev lovad lampor av kommunen innan ­beslutet drogs tillbaka.
Att njuta av mörkret – eller slippa det.

Det är frågan på Kårsta­- höjden, där en strid om ny belysning pågår.

Kommunen kritiseras för sitt agerande i samband med lampkampen.

– Jag blir rasande, säger Sven Karlsson.
ANNONS

– Kommunen utlovade tre lampor, men tog tillbaka löftet när ett par människor ringde och motsatte sig ny belysning. Det är becksvart här på kvällarna, säger Sven Karlsson.

Här, på Kårstahöjden, har invånarna delade meningar om huru­vida ny belysning behövs eller inte. I ett försök att få kommun­en att sätta upp lampor längs med skogsvägen har Sven Karlsson samlat in 39 namnunderskrifter från Kårstabor som är positiva till att området blir upplyst. Bland undertecknarna finns bland andra en politiker samt företrädare för Kårsta skola och en idrottsförening.

– Vägen används av barnfamiljer och av hundägare. Belysningen behövs för att öka tryggheten och höja trafiksäkerheten. Vi ska inte behöva vänta tills området blir detaljplanelagt, säger Sven Karlsson.

Det var nära att de tre lamporna sattes upp. Men i samband med att man mätte upp var belysningen skulle sitta fick kommunen några samtal av Kårstabor som motsatte sig planerna.

Kommunen hade nämligen tänkt installera lamporna utan att först rådfråga de andra tomtägarna i samfälligheten, som gemensamt äger skogsvägen ihop med kommunen.

– Jag trodde att det rådde konsensus och såg möjlighet att testa en ny typ av belysning, solcellslampor. Men då fick jag några samtal från folk som ville att det ska vara mörkt där. Så då avbröt vi det här. Jag beklagar att det blev rörigt, säger Kenneth Holm, ansvarig för väghållningen på kommunen.

En av de tomtägare som ifrågasätter kommunens agerande, och även är emot ny belysning, säger att flera invånare flyttat till Kårsta för att komma bort från stadens sken.

– Jag mår bra av att bo i en lant­idyll och vill kunna se natthimlen. Jag vill inte ha en förortsutveckling. Kommunen kan inte heller bara köra över de som bor i direkt anslutning till vägen, säger tomt­ägaren.

Men Sven Karlsson accepterar inte ett nej. Om kommunen inte ändrar uppfattning, och installerar ny belysning inom kort, sätter han upp egna lampor på sin tomt.

ANNONS

– Jag har startat många krig och förlorat få. Så annars gör jag det själv. Men då lyser de hela natten, till skillnad från solcellslamporna som har rörelsedetektorer, säger han.

Fakta

Solcellslamporna finns i Ekskogen

Solcellslamporna som Vallen­tuna kommun planerade att sätta upp på Kårstahöjden finns redan i Ekskogen, vid återvinn­ingen intill tågstationen.

Solcellslamporna har led- belysning och rörelsedetektorer så att de lyser när någon går förbi.

Källa: Vallentuna kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.