ANNONS

Svenonius (M): ”Bara att betala och lida”

Irene Svenonius (M) om den dyra renoveringen: "Djupt otillfredsställande"
Irene Svenonius (M) om den dyra renoveringen: "Djupt otillfredsställande"
Renoveringen av Konserthuset blir 55 miljoner dyrare än planerat. Nu riktar finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) skarp kritik mot Konserthusets stiftelse.
– Så här stora avvikelser får det inte bli, säger hon.
ANNONS

I dag beslutade landstinget om att skjuta till 55 miljoner kronor till Konserthusets renovering. Oförutsedda fuktskador har gjort att kostnaderna skjutit i höjden.

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) är inte nöjd.

– Jag tycker att det är djupt otillfredsställande. Så här stora avvikelser får det inte bli. Om man kommer överens om investering på x kronor förväntar jag mig att det landar på x kronor. Inte att det dyker upp ett äskande på 55 miljoner mitt i processen, säger hon.

– Nu har vi inget val. Det är bara att betala och lida.

Ska skärpa kontrollen

Landstingsdirektören får nu i uppdrag att utöka tillsynen över landstingets stiftelser, för att undvika fler oväntade kostnader.

– Det finns ett mått av självkritik i det här också. Vi måste ha en tumme i ögat på de externa stiftelserna och förbättra vår kontroll, säger Irene Svenonius (M).

Stockholms Konserthusstiftelse har redan beviljats drygt 156 miljoner kronor för renoveringen av Konserthuset. Det är oklart om det senaste tillskottet kommer att täcka alla kostnader.

Enligt Irene Svenonius kommer de 55 extra miljonerna inte att belasta landstingets övriga kulturverksamhet.

–Det kommer att tas från våra reserverna för 2017 och vi räknar med att klara det, men det är självfallet så att det kan påverka vår ekonomi om det händer andra oförutsedda saker i slutet på året.

ANNONS

”Ett av de största bakslagen i min karriär”

Stefan Forsberg, chef på Konserthuset, säger att den dyra notan beror på ett slarvig renovering på 70-talet. Istället för att åtgärda fuktproblemen la man bara på en betongplatta på taket. Då spred sig möglet.

– Vi tog in två konsulter som sa samma sak. Att vi hade kraftiga mögel- och asbestproblem. Då var vi tvungna att lite skamset säga att budgeten inte räckte till, säger han.

Stefan Forsberg, Konserthusets chef

Stefan Forsberg, chef på Konserthuset.

Vad tänkte du då?

– Det är sällan luften går ur mig, men jag kände att det här var ett av de större bakslagen i min karriär. Vi är noga med att det är offentliga medel vi arbetar med men det gick inte att veta i förväg att vi skulle stöta på sådana problem. Renoveringen från 70-talet var under all kritik.

Musikerna har vistats i de fuktskadade lokalerna under lång tid. Att inte renovera dem vore oansvarigt, tycker Stefan Forsberg.

– Konserthuset är älskat och omtyckt och vi vill ta hand om det. Ibland innebär det att vi hittar sådana här överraskningar. Det är väldigt olyckligt att det blivit så dyrt, men vi hoppas att det inte överskuggar det faktum att vi upprätthåller ett konserthus med liv och rörelse.