De ska gå på svensk skola i Indien

Jonathan Pålsson, Linnea Warming, Susanna Nivenius, Stina Silverhjärta på Kunskapsskolan.
Jonathan Pålsson, Linnea Warming, Susanna Nivenius, Stina Silverhjärta på Kunskapsskolan.
Alla känner nog inte till att det finns svenska skolor i Indien. Kunskapsskolan har nämligen sålt sitt koncept utomlands. Nu reser fyra Spångaelever dit för att testa på den indiska läroplanen.

I staden Gurgaon utanför Delhi ligger Kunskapsskolan Gurgaon, där fyra niondeklassare i Spånga ska påbörja en indisk skolvecka.

– De är pirrigt nervösa. Det är lite läskigt, men de har haft kontakt med sina indiska kompisar via sociala medier, säger Linda Lidzén.

Hon är läraren som varit drivkraften bakom resan. Förra året besökte hon landet för första gången, genom ett lärarutbyte mellan Spånga och Gurgaon.

Där knöt hon kontakter med elever och förhoppningen är att indiska ungdomar ska göra motsatt resa till våren.

– Våra elever kommer att bo hemma hos en klasskamrat. Det är lite andra ämnen och annan betygssättning, men annars är skolsystemen förvånansvärt lika.

Hon beskriver områdets kultur som färgglad, omhändertagande och varm. Äventyret gjordes möjligt genom ett stipendium från Folke Bernadotte Minnesfond, för internationellt utbyte. Från början ville halva klassen åka med, men när det drog ihop sig hoppade många av. Till sist återstod Jonathan Pålsson, Linnea Warming, Susanna Nivenius och Stina Silverhjärta. När vi pratas vid håller de precis på att packa väskorna, inför en sju timmars flight till Delhi.