ANNONS

Svensk-somalier ska polisanmäla Amineh Kakabaveh (V)

Kahin Ahmed sitter i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd som ersättare för moderaterna, men säger att det är som svensk-somalier och privatperson han väljer att polisanmäla Amineh Kakabaveh (V).
Kahin Ahmed sitter i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd som ersättare för moderaterna, men säger att det är som svensk-somalier och privatperson han väljer att polisanmäla Amineh Kakabaveh (V).
Svensk-somalier i Rinkeby planerar att polisanmäla riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V), som spred en högerextrem film där somalier utmålas som våldtäktsmän och tjuvar.
ANNONS

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) spred via sociala medier en film med högerextrem propaganda. Filmen hade hon länkat till på Facebook och den kommer från fascistiska Nordisk ungdoms Youtube-kanal. I filmen hade man lagt på en fejkad översättningstext från ett somaliskt företags personalevent. Inslaget spelar på grova afrofobiska och islamofobiska föreställningar om våldtäkter och en påstådd hemlig agenda att förändra Sveriges lagstiftning.

Amineh Kakabavehs förklaring till att dela filmen var att hon trodde det var material från SVT.

Hon har tvingats ta en time out från sitt utåtriktade politiska arbete och har bett om ursäkt.

– Men det räcker inte. Vi känner oss kränkta. Det är oacceptabelt att en politiker på så hög nivå sprider rasistisk propaganda. Vi kommer att polisanmäla henne för hets mot folkgrupp, säger Rinkebybon Kahin Ahmed.

Han sitter i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd som ersättare för moderaterna, men säger att det är som svensk-somalier och privatperson han väljer att polisanmäla henne. Han är också initiativtagare till en namninsamling med drygt 300 namnunderskrifter, som kräver Amineh Kakabavehs avgång. Imorgon lördag kommer han, tillsammans med ett juridiskt ombud, att formulera en polisanmälan om hets mot folkgrupp.

Även Somaliska kvinnoföreningen i Linköping ställer sig bakom en anmälan, enligt deras ordförande, Ayaan Mohammud.

– Det räcker nu, vi är trötta på att man smutskastar vår folkgrupp. En politiker borde veta bättre, säger hon.

Också Afrikanska föreningen i Norrköping ställer sig bakom polisanmälan och enligt Salah Abdulahi, ordförande i föreningen, planerar de också att göra en anmälan om hets mot folkgrupp.

Amineh Kakabaveh själv har inga nya kommentarer kring anklagelserna.

ANNONS

– Jag har sagt det jag vill säga och bett om ursäkt för mitt misstag, säger Amineh Kakabaveh (V), till Lokaltidningen Mitt i.

Hon menar att andra krafter kan ligger bakom de starka reaktionerna mot henne – något hon säger sig kunna berätta mer om efter maj månad.

Men det är inget hennes parti känner till.

– De påståendena får stå för henne, säger Åsa Mattsson, pressansvarig för Vänsterpartiet.

Hon vill inte kommentera polisanmälan.

– Vi avvaktar, säger Åsa Mattsson.

Att sprida rasistisk propaganda kan vara straffbart som hets mot folkgrupp menar Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare. Christian Diesen, professor i processrätt vid Stockholms universitet, tror att risken att fällas i en eventuell rättegång i ett sådant här fall är liten.

– Åklagare måste bevisa att hon handlat med uppsåt att hetsa och om hon menar att hon inte förstod vad det var som hon delade på nätet, så får en åklagare svårt att driva det vidare.

Förra veckan skickade den somaliska ungdomsföreningen i Rinkeby, Jubba Land, in en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO) angående Amineh Kakabavehs spridning av filmen.

Under morgondagen kommer flera svensk-somalier från Rinkeby att delta i en demonstration utanför Vänsterpartiets kongress i Örebro.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.