Min lokala hjälte

Svenska bostäder letar ersättningsboenden

Efter branden på Oslogatan 22 i Husby saknar drygt 40 hushåll bostad.
Efter branden på Oslogatan 22 i Husby saknar drygt 40 hushåll bostad.
Efter branden i Husby saknar 42 hushåll bostad.
Svenska bostäder söker ersättningsboenden till de drabbade.
– Huset är mycket skadat och det kommer att dröja många många månader innan de kan flytta tillbaka, säger Anne Kuylenstierna Arnström, kommunikationschef på Svenska Bostäder.

De boende som står utan bostad efter den omfattande branden på Oslogatan i Husby den 30 december har hittat tillfälliga boenden i väntan på att Svenska bostäder ska hitta ersättningsboende till dem.

– De flesta har fått stöd till tillfälligt boende av sina försäkringsbolag eller av stadsdelen. En del bor hos släktingar eller bekanta, säger Anne Kuylenstierna Arnström, kommunikationschef på Svenska bostäder.

Mitt i Kista har tidigare berättat om när de drabbade fick gå in och hämta sina viktigaste tillhörigheter under en begränsad tid. Den tekniska utredningen efter branden pågår fortfarande och än så länge får ingen gå in i fastigheten.

Svenska bostäder arbetar nu för att få fram ersättningsbostäder till samtliga som drabbats.

– Vi har börjat titta på det, men jag kan inte säga när vi kan erbjuda ersättningsbostäder. Det enda vi vet är att det kommer att ta lång tid innan de kan flytta tillbaka till sina bostäder, då huset är väldigt skadat efter branden, säger Anne Kuylenstierna Arnström.

Av 42 drabbade hushåll saknade sex hemförsäkring.

För de hyresgäster som saknar hemförsäkring och inte har tillräckligt med ekonomiska tillgångar kan socialtjänsten hjälpa till med stöd, till exempel för att köpa kläder.

Svenska bostäder kommer att höra av sig till de berörda hyresgästerna när de kan få tillträde till fastigheten igen.

Hyresvärden kommer att betala tillbaka månadshyran för de som drabbats. För att få tillbaka hyran måste man besöka Svenska bostäders kontor i Husby.

Läs mer här:


SOS Alarm uppgav att det brann i annat hus

Tömmer sina bostäder efter storbranden

ta