ANNONS

Sökes: Sjöar på öar där svenska flodkräftor kan trivas

Flodkräfta i Österåker
Flodkräfta fångad i sjö i norra Österåker. Foto: Privat
Har du en sjö, helst på en ö, och vill bidra till att rädda den svenska flodkräftan? Då ska du kontakta länsstyrelsen. Just nu pågår ett projekt för att sprida flodkräftorna till vatten där de går säkra för kräftpest.
ANNONS

De senaste hundra åren har beståndet av svenska flodkräftor minskat med 97 procent, mycket beroende på kräftpest som sprids av inplanterade signalkräftor. Det vill forskaren Niklas Sjöberg, anställd på länsstyrelsen och SLU ändra på.

Därför driver han ett litet projekt som heter Skärgårdskräftan. Målet är att stötta och plantera in flodkräftor i skärgårdskommunerna med hjälp av lokalbefolkning. Helst i sjöar på öar.

Gotland är förebild

– Jag tänker att skärgården är som Gotland i miniatyr. På Gotland har man klarat sig bättre än på fastlandet – de har bara flodkräftor där, säger han.

–  Men det kräver en engagerad befolkning.

Tanken är att öar är mer isolerade och att det därför är lättare att ha koll där så inte kräftpesten sprids. Redan nu är en handfull sjöar i Roslagen med i projektet, men Niklas Sjöberg hoppas att fler fiskevattenägare och andra intresserade nappar.

– Jag gör det för att mina barn och efterkommande ska ha något fint. En forskare sa att sjön alltid varit berömd för sina stora kräftor, säger Patrik som försöker rädda en kräftsjö i norra Österåker.

– Jag har haft nytta av projektet för jag har lärt mig mycket av de andra som deltar.

Vad ska man göra om man vill gå med i projektet?

– Då kontaktar man mig på länsstyrelsen eller på SLU, mailar eller ringer. Så återkommer jag med med förslag till åtgärder, säger Niklas Sjöberg.

ANNONS
Fakta

Svenska flodkräftor

  • I Sverige har man fiskat och ätit kräftor åtminstone sedan 1500-talet.
  • På 1800-talet kom kräftpesten, en parasitsvamp från Nordamerika, till Europa via handelsfartyg. Smittan tog fart när nordamerikanska signalkräftor planterades in i svenska vatten eftersom de sprider kräftpesten.
  • Flodkräftan har funnits i Sverige i mer än 10 000 år, men är numera klassad som akut hotad och rödlistad.
  • Drabbas en svensk flodkräfta av pesten tar det bara någon vecka innan den dör, och det räcker med en enda smittad signalkräfta i en sjö för att slå ut en hel population flodkräftor.
  • Flodkräftans parningstid är på hösten under september – oktober.
Källa: Länsstyrelsen Stockholm, Havs- och vattenmyndigheten