Svenska ostar tar över Södermalm i helgen

Ostfestivalen i Stockholm är inne på sitt fjärde år och är numera lite av en folkfest.
Experterna hyllar bredden bland ostarna men tycker att det lilla extra saknas.

Från att bara ha varit ett 20-tal i slutet av 1900-talet har nu Sverige runt 2oo olika mejerier som gör ost.  Och för fyra år sedan tyckte bland andra Ia Orre, ostexpert och sommelier, att de nya svenska ostarna behövde få mer uppmärksamhet. Så föddes den första ostfestivalen i Stockholm 2014 som nu är inne på sin fjärde upplaga.

– Vi åt allt mer ost, men den största andelen var importerade sorter från Italien, Frankrike och Spanien. Den trenden ville vi vända.

Och trenden har vänt. Varje år har publiken ökat och utställarna också. I år är det ett 30-tal ostar som tävlar i kategorin årets ost, ett pris som röstas fram av publiken som besöker det ostdoftande Münchenbryggeriet i helgen.

Ia Orre är ostexpert

Ia Orre är ostexpert: Foto: Peter Segemark (pressbild)

Har du någon favorit? 

– Jag tycker snarare att vi ska fokusera på bredden. (Och jag ska helst vara neutral). Vi har olika ostar från hela landet på festivalen.

Inga guldmedaljer

Den stora bredden är en sak. Men saknas spetsen bland svenska ostar? Varje år bedömer en expertjury bestående av ett 60-tal kännare från mat-och vinbranschen ostarna. Priserna som delas ut är antingen guld, silver eller brons. Under ostfestivalens korta livslängd har aldrig en ost lyckats få en guldmedalj, då måste den vara exceptionellt god, förklarar Ia Orre som också är den som skär upp och delar ut osten till jurydeltagarna.

Prisutdelare är ingen mindre än Carl-Jan Granqvist. Och kanske  är 2017 året då han får nöjet att hänga en guldmedalj runt en av ostarna.

Årets ostfestival pågår 17-19 februari.

Fakta

Fixa din egen ostfestival hemma.

1999 öppnade Androuet på Sibyllegatan och 2007 flyttade butiken till Nybrogatan. 2012 öppnades en butik på Götgatan.

1999 öppnade Androuet på Sibyllegatan och 2007 flyttade butiken till Nybrogatan. 2012 öppnades en butik på Götgatan. Foto:  Terese Jansson


Förra året träffade vi Vincent Lefèvre som äger ostbutiken Androuet. Vi bad honom tipsa om fyra favoritkombinationer av ost och vin att testa i helgen. Och även om ostfestivalen på Södermalm fokuserar på svensk ost så lyser de med sin frånvaro när experten tipsar

1 Napoléon Till en medelhavspastarätt brukar vi i familjen någon gång i veckan dricka en god och lättsam italiensk Langhe rosso från Borgogno, nr 70384. Osten brukar vara en bit Napoléon, lagrad cirka 12 månader. Osten är från franska pyreneerna, tillverkad på fårmjölk. Till skillnad från Pecorino eller Manchego så är fransosen smidig och len i konsistensen.

2 Comté Till en god 18 månader lagrad Comté gillar jag en fransk vit Chateau Fuissé Tête de Cru nr 71512 där jag gillar den smöriga och ekade karaktär i vinet ihop med det salta & gräddiga i osten.

3 Chaource Chateau Bouscassé nr 2204 är ett av få viner på Bolaget som säljs med äldre årgång, 2009 i detta fall. Alltså har detta kraftiga sydfranska vin hunnit bli mjukare, tanniner har oxiderats och strävheten försvunnit. Här vill jag äta en Chaource, en gräddberikad färskost från Champagne-distrikten. Vinets kraft mildras av den salta och syrliga osten.

4 Morbier Jag måste också nämna en champagne till ost. Champagne och franska ostar är ju båda aktuella när det ska firas lite extra. Champagne Tsarine nr 7890 har en elegant karaktär utan överdriven syra och milda mandeltoner som jag gillar. En bit Morbier, smörig och rund i smaken, med låg sälta brukar sitta fint till!.