Svenska studenter kan få praktik vid Nasa i USA

Sugen på att testa att jobba med rymdfrågor i USA? Nu öppnas en helt ny möjlighet att praktisera på Nasa.

– Det här är ett unikt avtal, säger Ronnie Lindberg på Rymdstyrelsen.

Nu öppnar sig nya möjligheter för studenter från länet som vill forska om rymden i USA. Nasa, den amerikanska rymdstyrelsen, har undertecknat ett avtal med svenska myndigheten Rymdstyrelsen.

Avtalet innebär att fler studenter ges chans att få en inblick i den amerikanska rymdforskningen.

Svenskar har praktiserat på Nasa förut men då har de ofta gjort det på eget initiativ.

– Det här är ett unikt avtal. Nasa ville ha kontakt med en svensk motsvarighet och då kom Rymdstyrelsen in i bilden, säger Ronnie Lindberg, som är ansvarig för avtalet på Rymdstyrelsen i Solna.

23-årige Henning Victorin hoppas vara en av dem som i höst får plats på ett Nasa-center i Kalifornien. Han pluggar till civilingenjör med inriktning på robotik.

– Det är inte alls säkert att jag får bygga robotar som jag nu gör i min utbildning. Men det vore härligt att få åka dit och meriterande att ha Nasa i mitt framtida CV, säger Henning Victorin.

Ronnie Lindberg säger att praktiken på Nasa betyder mycket för blivande civilingenjörer.

– Man kan ju göra sin praktik där av olika skäl. Men det kan vara ett bra tillfälle att jobba med sitt examensarbete och att skapa kontakter, säger Ronnie Lindberg.

Den som söker ska vara student på kandidat- eller magisternivå inom teknologi, teknikvetenskap eller matematik, ha ett snittbetyg som motsvarar 3,0 i det amerikanska systemet, goda kunskaper i engelska och vara svensk medborgare.

Redan till hösten kan de som Rymdstyrelsen och Nasa har valt ut börja sin praktik. Då det är första gången myndigheten gör något liknande är det oklart hur många som kommer att söka.

– Vår budget är begränsad och vi tror att det kommer att finnas fler sökanden än vad vi har möjlighet att finansiera, men det återstår ju att se, säger Maria Nilsson, avdelningschef på Rymdstyrelsen.

En eller två studenter kommer till hösten att få åka till Nasa i USA för praktik, bekostad av svenska Rymdstyrelsen.

Fakta

Rymdäventyr för utvalda

Ansökan är öppen till den 25 maj. Rymdstyrelsen väljer sedan ut upp till fem kandidater och så får Nasa göra sitt urval.

En eller två personer från Sverige får åka. Den svenska myndigheten står för resan och kostnaden för programmet.

Det går också att söka praktik på Esa, den europeiska motsvarigheten till Nasa.

Källa: Rymdstyrelsen