Svensson kan flytta in när Gud flyttar ut

I stället för torn har kyrkan en takryttare.
I stället för torn har kyrkan en takryttare.
Har du alltid drömt om att bo i en himmelsk boning utan att behöva lämna jordelivet?

Snart är chansen här. I vår kan Lilla Alby kyrka bjudas ut till försäljning.

Ett stenkast från service och kommunikationer ligger denna rymliga fyrarummare i spatiös kyrkobyggnad anno 1892. Detaljer som glasmålade lunettfönster och en egen biblisk trädgård gör detta objekt till en liten pärla.

Så skulle en bostadsannons för Lilla Alby kyrka på Gjuteribacken kunnat låta.

Än är det inte bestämt när kyrkan läggs ut till försäljning. Klart är dock att Svenska kyrkan inte längre kommer att använda den.

– Det är beslutat att den ska tas ur bruk. Den 5 mars har vi kyrkoråd och då ska det tas ett beslut i frågan, säger Ewa Engman, administrativ chef på Sundbybergs församling.

Kommer kyrkan att säljas?

– Det är troligt att det blir så.

Kyrkan uppfördes 1892 av Evangeliska Fosterlandsstiftelsen och är Sundbybergs minsta kyrka. Kyrkan och dess inventarier skyddas av lagen om kulturminnen.

– Under våren kommer vi att ta hand om inventarierna samt påbörja processen med avsakralisering, säger kyrkoherde Lennart Hansson.

Det sistnämnda är en ceremoni där kyrkan avtackas.Bland annat lyfts krucifixet och nattvardskalken ut.

På senare år har Lilla Alby kyrka främst använts av den kyrkliga syföreningen samt för den årliga vårbasaren.

Pelle Lundberg mäklar­byrå har aldrig tidigare sålt ett liknande objekt, och menar att det är svårt att göra en marknadsbedömning.

– Det man kan jämföra med är väl en villa i området, till exempel i Duvbo, de går på 6–8 miljoner kronor, säger Pelle Lundberg, samtidigt som han höjer ett varningens finger för att det kan vara i överkant.

Han menar att man måste ta hänsyn till en mängd saker när man köper ett så unikt objekt.

– Man måste tänka på vad det kostar att göra om byggnaden till en funktionell bostad. Man kan jämföra med att renovera en råvind, som går på 20 000 kronor per kvadratmeter, säger han.

– Men jag tror att den skulle gå att göra väldigt ball!