Ung i Sverige: ”Inte tillräckligt bra”

Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige.
Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige.
Nätverket Ung i Sverige samlades på Riddarholmstorget under måndagen med anledning av regeringens nya förslag för ensamkommande barn och unga. Enligt Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige, faller många mellan stolarna i det nya förlaget.
– Det är inte tillräckligt bra, det kommer inte gälla så många som vi trodde, säger Fatemeh Khavari i en presskonferens.

Regeringens nya förslag om att ge en viss grupp ensamkommande en ny chans till asylprövning fick bland annat nätverket Ung i Sverige att reagera starkt. Under måndagseftermiddagen höll de presskonferens på Riddarholmstorget i Stockholm.

– Det är inte tillräckligt bra, det kommer inte gälla så många som vi trodde, säger Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige i en presskonferens.

Förslaget gäller de som kom till Sverige före den 24 november 2015 och som fyllt 18 år innan de fått besked från Migrationsverket– de ska få en ny chans att få sina asylskäl prövade. Fatemeh Khavari tycker att förslaget är ett steg på vägen men att ett stort antal människor faller mellan stolarna.

– Vi talar om tusentals människor, inte bara några stycken, som kom till Sverige den 25:e istället för den 24:e.

Krav på studier och arbete: ”Våran skyldighet”

Det finns vissa kriterier som ska uppfyllas om de asylsökande ska få sin sak omprövad. Förslaget omfattar de som kom till Sverige före den 24 november 2015, väntat 15 månader eller mer på beslut, de som studerar, har studerat, har för avsikt att fortsätta studera, och som inte begått brott.

–  Det ska inte vara anledningen till att vi får stanna i Sverige, det är vår personliga rättighet att få uppehållstillstånd. Vi vill plugga, jobba och bygga det här landet, det är våran skyldighet, men det ska inte vara något som ska ge oss uppehållstillstånd.